сряда, 29 август 2012 г.

АЛКОХОЛЪТ СРЕЩУ КУЛТУРАТА- РУНД ПОСЛЕДЕН




България се превърна в алкохолна туристическа дестинация. Това тръбят медии, туроператори, хотелриери, ресторантьори, асоциации, обединения, съединения и разединения на “специалисти” в бранша. Тук идвали само пияниците на Европа, за да безчинстват и да пият до несвяст…Е, и…, какво от това…?! Тези хора идват тук с парите си, плащат си за това да пият до несвяст и в крайна сметка, какво незаконно извършват…? Ама било евтино…заради това идвали пияниците…ми, да вдигнат цените тогава. Това, че е евтино, не означава, че нези, които идват тук на алкохолен туризъм, са виновни…!
Съзнавам напълно, че една такава теза би разбунила духовете и повярвайте ми, не това е целта ми, просто отдавна си мисля по този въпрос и реших просто да го споделя. Да го споделя, защото се опитах да сбера 2 и 2 и очаквано, получих 4.
Един турист, от този вид, който наричаме “алкохолен турист”, за две седмици в курорта “Слънчев бряг”, оставя средно около 510 евро печалба в заведенията. Бруто, нето, нямам представа, защото цитирам btv. Честно казано, струва ми се, че оставяната сума е доста повече, предвид цените, предвид интензитета на алкохолните атракции, но, нека приемем тези стойности. Капацитетът на комплекса е около 300 хил. души. Да сложим 200 хил. от тях чужденци. От тях, поне 150 хил. са млади хора, а от тях поне 80 хил. идват тук именно заради евтиния алкохол. Това прави само за две седмици, приход средно от около 41 милиона евро…! Сега, …нека да направим пауза и да го осмислим…41 милиона евро…..само за две седмици…..от един курортен комплекс….това са пари, които влизат в нашата държава….41 милиона……ЕВРО…..! Добре, питам се, какъв е проблемът, че “…са се били напили и са се били били…”, след като са ни оставили….41 милиона евро за две седмици….!? Повръщали били, гледката била грозна, безчинствали…добре, а….41 милона…евро…!?
Всъщност, какво точно искаме? От една страна искаме да развиваме туризма си, от друга страна нямаме кой знае какво за показване. На тези, които тук енергично биха споменали нещо за роднините ми по майчина линия, бих припомнил близо половин век османско владичество, когато историята ни просто е била почти /за щастие “почти”/ заличена….! Остава ни да се надяваме на модерните форми на туризъм, а те са: гурме-туризъм, дарк-туризъм, екстремен туризъм, културен туризъм, ЕДЕН-дестинации и…алкохолен туризъм…, е, има и още няколко типа, да не досаждаме на аудиторията, все пак!
Тази година имах възможност да бъда на Слънчев бряг за известно време. Честно казано видях грозна картинка от двама…подчертавам…двама, които наистина бяха пияни. Не казвам, че всичките пияни в комплекса са били само двама, разбира се. Казвам само, че алкохолният туризъм ни носи пари, а те нямат цвят, мирис, нямат и вина, за каквото и да било…! Разбира се, има форми, бих казал дори “метастази” на този вид туризъм, сред които е и така нареченият “балконинг”. Това е скачането от етажите на хотел в басейна пред него, нещо, което е опасно, което е плод на алкохолния туризъм и което трябва да се предотвратява. И все пак, тази година, не са регистрирани случаи на “балконинг” у нас. Струва ли си, само заради превенцията на едно изключение, да губим по 41 милиона евро, всеки две седмици…?!
Нека да си призная нещо! И аз искам туристи тук да идват заради Аладжа манастир, заради намерените мощи на Св. Йоан Кръстител в Созопол, заради Рилския манастир, заради Перперикон и Татул, заради Орфизма, заради нестинарството, заради почти нобеловия лауреат Пенчо Славейков, заради много още такива обекти, случаи, явления, местности и личности, но…., туристи идват и заради това. То обаче не бива да бъде повод да ограничаваме един тип туристи, заради друг тип, защото единият тип не компенсира другия, при това, при никакви обстоятелства.
Страната ни не е известна само с това, че алкохолът тук е евтин, нито заради това, че пияниците повръщат пред еди коя си дискотека в Слънчев бряг, или в Златни пясъци. Имаме цели градове, които са обект на интерес и обект на изследване от страна на ЮНЕСКО. Много туристи идват и заради тях, а пияниците…, те просто идват с парите си, оставят тук така нужното ни евро, с което можем да развиваме общините си, да привличаме културни туристи, които от своя страна също да оставят евро.
Хайде да не се правим на по-католици от папата…! Дали с алкохолен туризъм, или с културен туризъм, парите са си пари. Ако беше толкова проблемно присъствието на младежи, които идват тук, за да се напиват до безпаметност, едва ли самите хотелиери биха ги допускали и усърдно биха предлагали така наречените “бар-турове” из курортните ни комплекси…, не сте ли съгласни…!?
И още веднъж, оправданието, че тук било евтино, меко казано звучи тъпо…, защото ако е така, нека наистина да вдигнем цените, но тогава, дали така наречените “алкохолни туристи” ще идват у нас , за да ни оставят по 41 милиона евро само в един от комплексите, само за две седмици…., едва ли…., а стиска ли ни…!?

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: