понеделник, 27 август 2012 г.

Кодексът на труда-“две напред-една назад!”




Преди години имах един приятел-адвокат. Той често казваше, че “законът е врата в полето и само глупавите минават през нея” и допълваше, че “Кодексът на труда има препоръчителен характер”! Тогава много се ядосвах на тези думи и защото ги казваше приятел, но и защото той беше човек на закона-адвокат. Оказва се обаче, че и тогава, и сега, той е бил напълно прав.
Вече повече от месец, националната телевизия btv рекламира вестник “Класа”. Само че, вестникът не излиза… /повече от месец/! Излиза една четиристранка, която е озаглавена “Klassa.bg”, която дава възможност да видиш линк и от него да прочетеш в интернет статията на въпросния адрес. Само че, същата статия е от …вчера, защото вестникът е правен вчера!
Къде е драмата ли…? Преди повече от месец една голяма част от служителите на тогавашния вестник “Класа” бяха съкратени. Това е рутинна практика, все пак живеем в България, вестници излизат и залязват, но, когато бяха съкратени служителите-административен персонал и журналисти, те останаха без две заплати за месеците май и юни, без парите по авторските им договори, без обезщетение за неползвана отпуска към момента. Издателят дължи още по една заплата, за тези, които не са започнали работа през юли. Впоследствие бяха изплатени по две заплати за пропуснатите месеци и обезщетението за неизползвана отпуска, едва през август….! Останалото обаче го няма! В същото време btv, продължават да рекламират един вестник, който просто го няма, както писа и Иво Инджев в блога си, неотдавна. Ако все пак някой си купи четиристранката, за която споменах, той ще намери новини, които обаче са били вчера. Е, кой нормален човек, ще си купи вестник за 0,30 лв., за да се налага да влезе в интернет след това и да чете новини, които по всяка вероятност е прочел…вчера…?!
Игрите на издателя не са ни известни, защото те просто са анормални и граничат с откровена психопатология и антипрофесионализъм. Това вероятно може да се обясни с някои не особено светли петна в биографията му. В същото време обаче, хората си очакват останалата част от парите и мизерстват, защото всички знаем, какъв е пазарът на труда в момента.
Близо 30 служители, от освободените, подадоха жалба в Главна инспекция по труда. Тя има ангажимент да “препоръча” на издателя да изплати дължимото по трудови договори, а останалото, което е по авторски такива, които са напълно официални, трябва да бъде търсено по съдебен ред. Добре де, нали Инспекцията е държавна институция, договорите са официални, хората също са реални, тогава, защо те да си търсят правата в съда, след като има Инспекция? Какво прави тази инспекция и защо избирателно може да помогне на пострадалите от действията на един некоректен работодател? Договорите, и авторските, и трудовите са регистрирани в НОИ, който също е държавна институция, тогава какъв е проблемът Главна инспекция по труда да се задейства и за останалата част от дължимото? Отговорът ли…ами, …в България всичко може…!
Проблемът може би изглежда частен и едва ли ще заинтригува много хора, но на практика се оказва, че разпоредбите на Кодекса на труда не са спазвани, при това драстично, на много други места в страната. Това вече касае много хора, които може би нямат пари, нямат трибуна, нямат сили, нямат нерви да се занимават с това. Те просто махат с ръка, преглъщат и си казват самоукорително…”това е България днес”…..! А това ли е наистина България днес…? Ами,... това е!
Защо масово фирми работят с договори на по 320 лв. заплати, а реално заплатите са по 800 лв., примерно? Така ли е във Франция, Дания, Норвегия, САЩ, Англия…?! Не зная, може и там всичко да не им е на ред, но едва ли хаосът е толкова катастрофален, както при нас! Как те могат, а ние не, или, защо те могат, а ние не…?
Днес все още се дразня, когато се сетя, че “Кодексът на труда има препоръчителен характер”. Някак не мога да го приема, защото сме в Европа, защото сме демократична държава, защото уж вървим напред, само че май танцуваме танго-..."две напред, една назад"!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: