петък, 11 март 2022 г.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е НА ПЪТ ДА ОБЕДИНИ ПРАВОСЛАВИЕТО ТАМ


Много руски клирици се разграничават от московския патриарх Кирил, относно войната в Украйна. Той излезе с няколко обръщения за това. Първо говореше за войната именно като за война, без да конкретизира, кой е започнал, защо се води тази война и кой я води, дали е редно това и какво е отношението на Християнството към войната въобще. След това той каза, че едва ли не две държави водят война помежду си по общо желание. Това обаче далеч не е така, както знаем. След това патриарх Кирил все по-категорична позиция в подкрепа на политиката на Москва и призна политиката й за правилна. Така се даде църковно одобрение за провеждането на една агресивна война. Църквата е одобрявала и благославяла бойни знамена, тогава, когато се е водела отбранителна война или когато е била срещу врагове, които са щели да предизвикат вреда на вярата и народа. С какво Украйна заплашва руския народ и църква днес?


Патриарх Кирил благослови агресивни действия от страна на руската държава, целящи самоцелно разширяване на територията и нищо повече.  Клириците на Московска патриаршия, които се намират на украинска територия са потърпевши в много отношения. Първо, храмове и манастири на Московска патриаршия там също са бомбардирани. Това доведе до изключително голямо разделение между клириците на Московска патриаршия и тези клирици, които се намират на територия на Украйна се разграничиха от патриарх Кирил Московски. Около 15 украински архиереи, членове на Украинската православна църква-Московски патриархат заявиха, че спират в Богослуженията си да поменават Кирил Московски. Един от митрополитите на Украинската православна църква дори стигна и по-далече, като върна на русктата държава орден, който му е връчен от Владимир Путин за мир между народите, с претекста, че между тези два народа няма мир и той не може да носи този орден.


Единственият, който понастоящем продължава да поменава молитвено московския патриарх на територията на Украйна е митрополитът на Киев от Московска патриаршия – Онуфрий. Всички си задават въпроса, до кога ще е така, защото въпросният митрополит скоро, след като започнаха нападения и срещу храмове на Московска патриаршия на територията на Украйна, цитира изказване на президента Зеленски, който каза, че всички църкви, които са на територията на Украйна са украински. По този начин той извърши едно историческо събитие. Държавата, в лицето на президента Зеленски, протегна ръка към Украинската православна църква-Московски патриархат, с която държавата беше винаги в тежки взаимоотношения още по времето на покойния украински митрополит Владимир, който беше изключително авторитетна личност. Особено с предишния президент на Украйна Петро Порошенк той имаше много лоши взаимоотношения. Порошенко много силно поддържаше онези представители на православната църква в Украйна, които искаха отделяне от Москва и учредяване на самостоятелна и автокефална Украинска православна църква, нещо което се случи неотдавна с акт на Вселенския патриарх и под първенството на митрополит Епифаний Киевски, определен от Вартоломей за предстоятел на независимата Украинска православна църква.


По този начин, с агресията си спрямо Украйна, Владимир Путин и патриарх Кирил Московски направиха така, че две непримирими фракции на православната църква в Украйна – Киевският патриархат и Московският патриархат, които бяха в изключително ожесточен конфликт, започнаха да се сближават. Фигурата около това историческо сближаване е това на президента Володимир Зеленски, който върви по пътя на обединение на двете фракции както украински.


Руската патриаршия се опитва в продължение на десетилетия да използва своите подразделения на територията на Украйна, с цел да налага влияние върху украинската църква, държава и икономика. Московският патриархат е на път да изгуби най-голямата сфера на влияние-Украйна, която е изключително богата и финансира в частност и Московския патриархат, а и руската държава. Това е една държава с 44 милиона население, приходите от които до сега са отивали в Москва, но това вече няма да е така.


Пред всички икономически проблеми, пред които се изправят руската държава и Руската православна църква, има изгледи те да се изправят пред невъзможността да си събират приходите от това тяхно изключително голямо подразделение. Извършвайки исторически акт на обединение между двете разделени части на Православието на територията на Украйна, Зеленски ще постигне обединение на основата на националната идея и желание за национална единство. В момента това църковно разделение в Украйна изглежда все по-абсурдно и е национално предателство. В настоящата геополитическа обстановка този акт на Московския патриархат ще прекъсне духовните връзки, които имаше „майката-църква“ Московска патриаршия с „дъщерята-църква“ Киевска митрополия и ще направи така тя да се влее в автокефалната поместна православна църква в Украйна.




Няма коментари: