вторник, 5 март 2019 г.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ, КОГАТО СЕВЕРНА КОРЕЯ СТАНЕ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА…!?

Ким Чен Ун – дебелия вожд
 на смазващо бедния си народ. 
Дали въобще някой си е помислял, че Северна Корея може да е една свободна и независима държава!? Едва ли! Това е толкова невероятно, че си струва да се поразсъждава, а и да се опитаме да направим някакъв виртуален модел на една бъдеща, свободна държава, без диктатурата на династията Ким и без насилие и репресии, да, невъзможно е, но все пак, би било твърде интересно!

След последната среща на Ким и Тръмп стана ясно, че няма да има денуклеаризация на страната, но ако прогледнем в бъдещето можем да предположим, че това един ден, някога, вероятно не скоро, все пак ще се случи. И така, да предположим, че Северна Корея унищожи ядрените си арсенали. В същия този ден династията Ким вече няма да е на власт, или пък това ще предхожда първото.

Вероятно в страната ще бъдат изпратени международни наблюдатели за първите демократични избори. Почти сигурно е, че предизборна борба ще има, но тя ще е по севернокорейски образец, ще е невероятно ожесточена, ще се пускат тонове фалшиви съобщения, че едва ли не, ако не се избере наследникът на Ким, да речем Ким IV, страната ще погине под силата на заплахите от Запада. Почти сигурно е, че първите демократични избори там ще бъдат спечелени от водещата партия, която ще е свързана по някакъв, но доста сигурен начин, с комунистическото управление преди промените.

Генералите на Ким имат медали и на панталоните си,
но ако сгафят, биват изстрелвани
 с артилерийско оръдие и така са наказвани!
Хората ще гласуват масово,  защото все още ще ги е страх, че ако не гласуват, ще бъдат репресирани по някакъв начин, независимо какъв. Изборните резултати ще са обезкуражаващи за новосформираната опозиция, доколкото въобще ще я има, защото те ще изгубят катастрофално и ако намерят сили да продължат, скоро след това, само няколко години, вече ще могат да изправят снагата си като реална политическа опозиция на партията на комунистическото статукво на Северна Корея.

Ще има множество компромати. Опозиционните кандидати за депутати в бъдещото национално събрание, което ще приема новите закони на страната, ще бъдат подложени на невероятен натиск да се откажат, или да преминат на страната на водещата комунистическа партия. Това ще става с подкрепата вероятно и на Русия, прикрито, а и на Китай – не чак толкова прикрито.

Хората ще си мислят, че промяната идва, но няма да вярват, че е възможна и това ще поддържа една комунистическа система във формално демократична среда поне няколко години.

Ким и зловещо чаровната му сестра, с която уж управляват заедно,
но един ден, ако се почувства застрашен от нея, вождът
може да направи така, че тя да последва съдбата на чичо им,
който беше умътрвен по отвратително зловещ начин!
Стопанството ще се освободи постепенно, ще навлизат чужди капитали, чужди стоки и услуги. Постепенно хората ще стават наясно, че западните стоки не са опит на Запада да ги превземе, а са качествени, интересни, модерни, красиви и в крайна сметка – практични. Това ще променя съзнанието на хората в Северна Корея, че те не са богоизбран народ, че има и други, че те са част от една модерна демократична общност и освен че имат права, имат и някои задължения.

Постепенно ще стават ясни престъпленията на режима на династията на Ким, хората ще разбират, какви чудовищни неща са били извършвани спрямо напълно невинни граждани. Това ще даде тласък на демократичната опозиция да извади всичко на светло, да разкаже за престъпленията, за издевателствата, за диктатурата като цяло. Хората първоначално няма да повярват, после ще се примирят и накрая ще неглижират режима на Ким. Така по-лесно ще смелят истината за себе си. А престъпниците няма да получат наказание.

Постепенно страната ще придобива вид на модерна демокрация, но процесът ще е много бавен и труден, защото комунизмът тук е бил не просто управленска програма, а по-скоро е бил религия. Този тип вяра ще се променя с години и ще се превръща в нормални политически пристрастия, но процесите ще са твърде болезнени, ще продължат може би около половин век поне. Някога Северна Корея ще се превърне в нормална държава, но това ще й коства наистина много, защото особено мащабни са и „инвестициите“ в това тя да се превърне в бастион на религиозния комунизъм.

Масовата психоза в Северна Корея
е типичен пример за религиозен комунизъм!
Има обаче и друг сценарий и той е, Ким да не се дадат лесно. Да се използва оръжие, да се предизвика война, дори и ядрен апокалипсис. А когато Корея, или поне предимно северната й част, бъде буквално заличена от лицето на Земята, то от това няма да пострадат само двете Кореи, почти половината земно кълбо – пряко, а косвено – цялата планета!

Това разбира се, нито е начинът да се разруши един подобен казус, нито пък е вариант на демократизация на тази държава, но безспорно е вероятност, от която не бива да се бяга, само защото е страшна. Да, този тип комунизъм, който се практикува в Северна Корея дори вече не е чист комунизъм, това е нов тип религия на насилието и малоумното втълпяване на определени житейски и политически разбирания, които наистина граничат с психопатологичната зависимост на цял един народ от една фамилия самодоволни и самозабравили се сатрапи, краят на които е невидим, но е напълно сигурен!

Няма коментари: