понеделник, 21 януари 2019 г.

БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО Е ОЦЕНЕНО НА 5 ХИЛЯДИ ЕВРО…!!!

Зеленият български паспорт от времената на
„народната република“ даваше
ограничени права за пътуване.
Неотдавна гръмна скандал в Българската агенция за българите в чужбина. Председателят на агенцията беше отстранен, а се заговори и тя да бъде закрита напълно, като се създаде изцяло нова структура, която да отговаря за българите в чужбина. Какво ще стане все още не е ясно, пък и не това е обект на тази статия. Не е обект и разследването срещу вече бившия председател на ДАБЧ – държавната агенция за българите в чужбина. Следствието и прокуратурата ще решат дали има състав и ако има, какъв е той и дали би издържал в съда.

Проблемът обаче е друг и той е ,че се заговори открито за цената на българското гражданство. Кой е виновен, или невиновен, ще реши съда, ние обаче коментираме въпросът със стойността. Журналисти коментираха, че български паспорт вече се търгува за цена дори до 5 хил. евро…!

Какво идва да ни покаже това като сигнал? Става дума за това, че не само е фиксирана цена на нещо, което не може да се остойности по такъв способ, но цената е висока.

Някога, когато времената и политическите условия в страната бяха съвършено различни, българското гражданство не само, че нямаше стойност, но много хора доброволно искаха и ако можеха, щяха да го направят, щяха да се откажат от него. Тогава да си българин беше въпрос само и единствено на принадлежност, на чест и достойнство, но предимно на принадлежност. Зелените ни паспортите на гражданин на Народна република България не ни позволяваха да пътуваме свободно почти никъде. Зеленият паспорт беше именно олицетворението на това, че принадлежим към българския етнос, че сме българи по произход и националност. Сега обаче личните документи на българските граждани се оказаха доста по-ценни и това е много лесно обяснимо.

Новите български документи за самоличност
вече са с биометрични данни и надписи,
които указват, кой точно е
 притежателят на въпросния паспорт.
България е член на НАТО и на Европейския съюз. Това дава възможност за по-безпроблемно пътуване. Дори и да се налага кандидатстване за визи, то достъпът до тях е доста по-либерален, ако се притежават български европейски документи за самоличност, отколкото, ако човек не притежава такива. Така българското гражданство изведнъж придоби стойност, не принадена, а реална стойност.

Все повече наши събратя от Македония например, или пък и от други земи, в които е живяло или и сега живее исконно българско население, имат интерес да придобият българско гражданство. Ако преди това е било по-скоро бреме, или пък само въпрос на един гол престиж, днес това гражданство да определени и то съвсем реални привилегии.

Не бива да се заблуждаваме, че видите ли, понеже България се позамогна икономически през последните 30 години, та затова и сега интересът нараства към придобиването на гражданство в нашата страна. Да, разбира се, че българинът сега живее икономически доста по-добре от преди 30 години, разбира се, че нещата много са се променили от тогава освен икономически, така също и политически, но не това е причината за интереса на нашите събратя – българи от други земи, които са чистокръвни или просто имат български корени.

Особено силно това право за придобиване на българско гражданство, което отваря вратите към Европа, а до голяма степени  към света, се ползва от хора, които не са българи. По данни, които бяха изнесени официално, близо две трети от кандидатстващите за гражданство у нас са получили такова, но останалите не са. Това показва, че не липсват опити за спекулации с български произход и български корени. 

Представители на Комисията за противодействие
на корупцията запечатаха Държавната агенция за
българите в чужбина и иззеха документи
 и материали за проверка на дейността й.
От това основно се възползват хора, които намират начини да се представят за такива, каквито всъщност не са и никога няма да бъдат, само и само да се доберат до заветния български задграничен паспорт, с който да могат да пътуват свободно, поне до толкова, до колкото ние – истинските българи можем да пътуваме днес.

Кой е и предполагал дори, че цената на българското гражданство ще се вдигне до такива невъобразими размери и мащаби!? Днес да си българин, освен, че е въпрос на чест и гордост, вече и въпрос на чисто практическа възможност за свобода на пътуванията. Разбира се, все още се налага да търсим визи за някои дестинации, но пък режимът е улеснен и то именно, защото България е част от световната система от демократични и свободни държави и членува в организации, където се зачитат правата на човека и неговите основни свободи.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: