вторник, 5 ноември 2013 г.

Обречени ли сме на комунизъм...?


„Аз посетих селища от колиби в България и Румъния“, пише Найджъл Фараж, по повод петицията на вестник “Дейли експрес”, срещу свободното пътуване на българи и румънци на Острова. Колкото и да не искаме да си го признаем, тук Фараж е прав, наистина има такива селища.
Фараж е посетил кв. „Факултета“ и по този повод той пише за „ мъчителна бедност“, „дискриминация“,  „хора на ръба“, а нима тези определения не са наистина факт в нашето ежедневие...!?
Понататък Фараж пише: „Тъжно е, но е истина, че държави като България и Румъния не са се възстановили от десетилетията комунистическо управление“.
Именно тук намираме онова зрънце, което обикновено съдържа истината. Да, и България, и Румъния сякаш наистина все още страдат от миналото си.
Преди години служебният премиер Ренета Инджова заяви, че България е обречена на комунизъм. Ако тези думи са били пророчески, тогава, как днес да се сърдим на Найджъл Фараж?
Оказва се, че в Европа не ни искат, не само защото сме бедни, нито само защото сме крадливи, не ни искат, защото наистина все още сме зависими от миналото си, което ни преследва като сянка.

За novinite.bg

Няма коментари: