петък, 22 ноември 2013 г.

Какъв е лимитът на здравето?


Често и може би на всеки се е случвало личният му лекар да му каже, че няма направления, особено пък в края на месеца и на годината. Нормално е, защото семейните лекари работят с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, а когато касата не отпуска направления, лекарите не могат да дават такива на своите диспансерни пациенти.
Къде е проблемът? Ако един човек, има нужда от това да му бъде направена ехокардиография например, личните лекари обикновено нямат направления, защото това изследване струва 90 лв. при свободен прием, което означава – на частно посещение. Ако трябва да го извършат по план, това означава, че тези средства се вземат от тези, които личният лекар е получил от здравната каса. В същото време обаче, лекарят не може да си позволи да назначи такова изследване, защото просто няма лимит за него като финансова обезпеченост.
Именно поради тази причина, пациентът е принуден, ако все пак иска да събере цялостна информация за състоянието на сърцето си, или да си плати и да извърши това изследване частно, или да изчака, за времето, когато ще има лимит и ще може същото да бъде извършено по план от здравната каса.
Ясно е обаче, че такива изследвания – ехокардиография не се правят всеки ден. Това е процедура, която следва да установи по-специфично състояние на сърдечния мускул, което е изключение и се прави, за да се окомплектова цялостен кардиологичен набор от документи и изследвания, на базата на които да може да се постави по-категорична, вярна и актуална диагноза за състоянието на сърцето.
Какво обаче излиза, ако имаш пари, можеш да си направиш това изследване, ако нямаш пари – или чакаш, или плащаш и влизаш в заем. Това не е ли отказ на здравеопазване!? Не е ли това атакуемо в който и да е съд, защото всички ние сме здравно осигурени...!? С една дума – богатите ще са здрави, бедните – няма да са здрави! Това ли е философията на здравната ни система и най-вече  - политиката на здравната каса...?!
Има и още един аспект. Когато човек е безработен, той е длъжен, за да има здравноосигурителни права, да си плаща по 16,80 лв. всеки месец в НАП /Националната агенция за приходите/. Тоест, когато човек е без работа, на практика – няма лимит да плаща, но плаща, за да има право на здравеопазване. Когато му се наложи да отиде при лекар, лекарят му казва, че няма лимит за изследване. Ами добре де, нали и пациентът не е имал лимит, но е платил, на какво основание тогава лекарят му отказва здравеопазване, някак звучи абсурдно?!
Докато лекарите и съдържанието на абревиатурата НЗОК /Национална здравноосигурителна каса/ не са приятели, а откровени врагове, до тогава тези проблеми и още хиляди подобни, ще ни съпътстват, когато ни се наложи да ползваме услугите на здравеопазването. Лекарите си лепят протестни бележки, че нямат направления и парите им от касата са намалени. Те ни обясняват, за да знаем всички ние, защо те нямат пари и направления, но това не е наш проблем, защото не заради нас е това състояние, а заради политиката, която държавата води в здравеопазването. Това е особено чувствителна система, в която не бива да има врагове и напрежение, защото всеки един конфликт, от каквото и естество да е той, рефлектира върху здравето на нацията. И без това сме едни от най-болните в Европа, по ред причини, за някои от които и сами сме си виновни, нека поне, когато говорим, че сме в Европа, да бъдем в Европа и като политически субект, но и като качествен такъв. Това е нещо, което все още не сме наблюдавали, но е нещо, което скоро трябва да видим.
А до тогава, Бог да ни пази, да не сме сериозно болни, защото се оказва, че за нашето здраве има лимити и те никак не са малко, ако се впишеш в лимита – живееш, ако ли не – който оцелее...!

За novinite.bg

Няма коментари: