понеделник, 18 ноември 2013 г.

Нидал Алгафари: До няколко месеца бежанската вълна от Сирия може да се засили


Визитка

Нидал Алгафари е български режисьор от сирийски произход, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR. Завършва НАТФИЗ, спец. "Кинорежисура". Баща му е сириец, а майка му е българка. Той е женен за психоложката Мадлен Алгафари.
Автор и режисьор е на студентското предаване "Ку-Ку" (включително и на предаването за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на "Шоу и развлекателни програми" в БНТ. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм "Ла донна е мобиле". Продуцент и режисьор на телевизионни предавания "Наблюдател" и "Анонси". Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм "Сирия - история и легенди". От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

Г-н Алгафари, Как приемате новината, че се създават доброволчески отряди, които едва ли не трябва да ни охраняват от роми и от бежанци?

До колкото аз разбрах, идеята е на Боян Расате и идеята е не да ни охраняват от роми и бежанци, а по принцип да ни охраняват, защото държавата не можела да си свърши нейната работа в охраняването на такива места, които са по-драматични. В една среща, която имах с Расате в една телевизия, се разбрахме, че те няма да нападат хора и да ги бият заради това, че не знаят български език, или че са по-мургави, или черни. Те имат идеята само да наблюдават и да подават сигнали към полицията. Ние от сирийската общност в България сме готови да придадем към всеки патрул по един наш представител, който да им помага и в преводите, както и да е гарант за това, че няма да бъдат нападани и малтретирани хора.

Според Вас, какъв ще е резултатът от тази стена, която изграждаме по турската ни граница?

Това ще увеличи цената на трафикантите. Ще намали притока на бежанци, особено сега през зимата, когато е по-сложно, но през останалото време просто цената ще се вдигне.

Как, според Вас, Европа би могла да ни помогне?

Ние първо имаме нужда от концепция като държава, какво искаме да правим. Има два варианта и единият е да търгуваме на гърба на видимото нещастие и да вземем някакви добри пари, с които наистина да помогнем на бежанците, а от друга страна – да си помогнем ние самите. Ако концепцията е, че ние не желаем повече да приемаме хора, има и други варианти, с които да намалим драстично притока на бежанци към страната ни. Всичко зависи от политиката ни. Европа може да ни помогне финансово, а също и логистично, но ако ние имаме ясна концепция, какво точно искаме.

Не мислите ли, че е твърде късно да правим тепърва концепция, при положение, че кризата е отдавна?

Кризата може да стане още по-тежка. Въпрос е на решение, какво трябва да се направи. Това, че в момента имаме около 5-6 хил. бежанци от Сирия не е фатално за държавата. Бихме могли да понесем и още толкова, но над това вече ще ни е много трудно. Проблемът е, че покрай вълната от Сирия, започнаха да идват и много хора от Афганистан и Алжир, които не са бежанци, а са емигранти. До два три месеца сирийската вълна към нас може би ще се засили много.

Как приемате мерките, които се предприемат от Държавната агенция за бежанците и от МВР, правилни ли са, поне в правилната посока ли са?

Всички мерки са правилни и в правилната посока, но са бавни и мудни, а някои от тях са много закъснели. Новото ръководство на агенцията за бежанците влезе в ход в проблемите и му е трудно да реагира, но работят много добре и с МВР, и със столичната община. Правят се стъпки, които не са най-доброто, но се върви в правилната посока.

Смятате ли че у нас се надига опасна националистическа вълна, която ни превръща в ксенофоби?

Това, че има няколко лаладжии, които излизат по телевизията и имат възможност да изживеят звездния си миг, не означава, че българският народ е ксенофобски настроен. Народът ни приема бежанците, макар и трудно в трудни условия, но ние помагаме, българинът е с добро сърце по принцип. Тези, които показват мускули пред обществото, това са хора „времянки“.

Как според Вас, може да се филтрира миграцията, за да не допускаме хора, които са криминално проявени?

Това не може да се направи. Никой не знае, кой какъв е бил в неговата си държава, когато идва към нас. Тези хора трябва да се настаняват в някакви центрове, или лагери и с тях да се работи, за да се види, дали те имат такива прояви и какви са намеренията им. Тези, които са криминални, за съжаление се проявяват, чак когато извършат някакво деяние.

За novinite.bg

Няма коментари: