сряда, 12 юни 2013 г.

“НАРЪЧНИК” ПО ИЗБЯГВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО…!


Съдът реши, че разговорите на тримата-Мирослав Найденов, Николай Кокинов и Бойко Борисов за това, как да измъкнат един министър от “лапите” на закона, са нещо напълно нормално. Това не било “нищо лошо”, според българските магистрари и родната ни юриспруденция…! Извинявам се предварително за израза, ама на такава работа дядо ми казваше: “Тури му капа!”.
Значи властимащи от правителството, воглаве с премиера, че и софийския прокурор се събрали в къщата на премиера. Коментират, как да избегнат правосъдие, коментират дори дела, което е не просто нередно, а напълно ненормално, коментират, кой с кого си лягал, кой бил гей и кой не бил, че дори премиерът обяснява, как и той трябвало да стане гей, “ щото гейовете били по-умни”, но най-вече, тримцата говорят за избягване на правосъдие! И това, видите ли, не било “нищо лошо” за съда у нас..! Ех, как ми се иска да напиша нещо тук, ама някак в такъв текст не върви..!
Колко пъти вече медии изписаха и изговориха примери, как на Запад, само дори при съмнение, за нещо от горните обвинения, падат глави на властимащи, дори президенти!? Само дето тук не е “Запад”, а си е направо чист “Изток”, че дори- “Далечен Изток”…!
Добре де, омръзна ми да използват софизми и евфемизми…тези хора, наистина ли не се засрамиха, то пък бива, бива бива наглост, бива “селска чест”, ама не от Маскани, бива гьонсуратлък, ама пък чак толкова вече …започва да избива..!
Преживяхме Калинките, преживяхме почти безконтролното рязане на ленти, откривахме по пет пъти един и същи обект, откривахме магистралата на всеки десет санта, то не бяха ремонтирани детски градини, ремонтирани покриви на бензиностанции, фаянс на баба Гицка от Ботунец, стотици хиляди фалшиви бюлетини, самолети за разни тигри и други коткоподобни..! Какво излиза, за три години и половина бат Бойко и компания са си се “нахранили” наистина като за световно..!
Но да се върнем на последния случай, честно казано, хич не ми се връщаше, но нали това е темата! Съществото ми се противи на коментар по такава тема. Някак не мога да си обясня, как въобще е възможна такава незаинтересованост, неглижираност и безхаберие на българския съд! Как да няма “нищо лошо”, ми нали говорим за премиера ни, той не се противи на евентуална възможност да “отърве” свой министър от правосъдието! Това ако не е квалифицирано реално престъпление, или поне опит за такова, защото да речем няма извършено деяние, то най-малкото такова поведение е осъдително от чисто морална гледна точка. Един съдия, ако не може да издаде присъда за подобно поведение, нормално ли е да казва, че в него “няма нищо лошо”! Как бе госпожо съдия, да няма “нищо лошо”, нима за Вас, “прескачането” на правосъдието, или дори неговото откровено осуетяване, макар и това да е само намерение, или дори невербално съгласие, е нещо нормално..!?!?
Не мога да се съглася с много неща в тази държава. Наистина сме държава на абсурдите. И макар, че едва ли имено тук му е мястото, все пак ми се иска и аз да възкликна, поне веднъж: най-големият абсурд за мен лично е този, че все още кисна, да имено кисна, в тази държава…! Какво да направя, като не съм от хората, които бързо се адаптират, където и да било!? Идва обаче един момент, като този, когато съдът едва ли не приема за напълно нормално, министър-председателят да коментира с прокурор дадена присъда, или дадено прокурорско действие, или бездействие..! Мислех си, че правосъдието е независимо, ама май само с мисленето съм си останал…!
Да, разбирам, че правителството на Борисов си отиде, Кокинов и той си отиде, само че не е достатъчно само това. Защото Кокинов няма да отиде сега като пазач на бариерата някъде, той пак е в системата. Бойко пък е отново първа сила в Парламента!
Хората у нас явно са съгласни с цирковото поведение на един пишман политик, за когото прокуратурата и съда са били само един от многото инструменти за да властва и за да упражнява тотален контрол! Това е отчайващото в случая, че явно има много хора, които дават доверие на една влечугоподобна политика, която продължава да звучи нахално и неграмотно в най-демократичната ни институция-Народното събрание!
Да видим сега дали обвинението и срещу Цветанов ще се превърне в подобен фарс! Дали и сега съдът няма да каже, че няма “нищо лошо” в това да се подслушва безконтролно и повсеместно…!?
И преди да завърша ми се иска да споделя една моя лична тъга…! Как не се намери един българин като онзи американец, който изнесе информация за подслушванията от американското правителство…, как един достоен не излезе да застане с името си, “в името на народа” и в името на истината…да изнесе ценна информация и по този начин да разобличи едно управление на политически мишки, необразовани управници, бездипломни нисши книжници и идеологически безсилни “правници”…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: