петък, 25 януари 2013 г.

В Банско искат разрешение за нови строителства


 Туризъм

 Местната власт предлага да се облекчат режимите за около 65% от територията на Пирин


Предложение за промяна на плана за управление на Националния парк “Пирин” предвижда строителство на нови сгради, освен нови писти и лифтове. Предложението е внесено от от кмета на Банско Георги Икономов.
В момента строежите в парка са забранени, но от местната власт предлагат да се облекчат режимите за около 65% от територията на Пирин. Икономов обясни, че предлага да се разреши строителство в ски-зоните над Банско и Добринище, за да се направят още писти, кабинков лифт и изкуствено осветление.
Когато става въпрос за изграждане на ски-зона, туристическа зона, ще бъде необходимо в планината да бъдат изграждани и съоръжения от типа-сгради, за обслужване на туристите. Към момента ние все още, дори и в Закона за туризма, не разглеждаме туристическите зони, по начина, по който те се разглеждат по света.
Българското законодателство е изградено така, че ние ясно сме разписали, къде са пасищата, сечищата, горските масиви и другите площи, а по отношение на туристите сме изостанали доста назад. Това каза специално за в. “Демокрация” Румен Драганов-директор на “Института за анализи и оценки в туризма”. Той подчерта, че фундаменталният въпрос е, кои са туристическите зони и какви дейности могат да се извършва в тях, включително и правилата за строителство на всякакви съоръжения. Според него и кметът на Банско, както и кметовете на други населени места се опитват, в рамките на правомощията си, да изискват от държавата.
Парк “Пирин” е национална собственост, но когато не сме решили, какво точно правим като държава в туристическите зони, които са не повече от 2% от територията на всичките планини, които имаме, се получава напрежение. В момента, в който трябва да се направи една тоалетна за туристите, например, се поставя въпросът, дали може да се строи. Недоверието в обществото произлиза от това, че много хора злоупотребяват с непълнотите на Закона, с разбитото управление и съдебната система, което води до един “параграф 22”, твърди Драганов.
По думите на експерта, действителността в момента води до това, че никой не знае, какво и дали да строи. Така и обществото се обърква, защото не е ясно, дали хората трябва да ходят в планината, или тя трябва да остане само за природата.
Екоминистерството предприе ограничаване на навлизането с джипове и АТВ-та в националните паркове. От Банско обаче настояват в Пирин да се допускат превозни средства за целите на управление. Когато говорим за туризъм, на общината пътищата не й трябват, това са така наречените горски пътища. В тази насока няма никакви противоречия, както няма такива и за просека на далекопроводи, но когато се заговори за туризъм, нещата се променят, отбеляза директорът на “Института за анализи и оценки в туризма”. Според него, големият проблем на българския туризъм е, че нямаме истински Закон за туризма. Сегашният Закон се занимава с несвойствени за държавата дейности, като категоризация на средства за подслон и места за настаняване, както и места за хранене и развлечения. Според експерта, Законът за туризма трябва да определи, кои са туристическите зони, туристическите места, и туристическите точки. Трябва да бъдат определени и туристическите атракции-публична собственост-държавна и общинска и как да се развива туризма като цяло. Докато това е така, всеки, който поиска да прави път, дори и с най-добри намерения, ще се превръща във враг на някое министерство. По този начин се създават и корупционни практики на всички нива, допълни Драганов.
От текста на предложението на общината в Банско става ясно, че местната власт иска в туристическите зони да се правят също хижи, заслони и сгради за нуждите на управлението на парка, обслужването на посетителите и развитието на спорта и туризма. Според кмета Икономов, под сгради се имат предвид станции на лифта и помпена станция за съоръженията за изкуствен сняг, което обаче не е отбелязано в текста. В същото време общината се обяви против ново строителство на хотели в планината.
Местната власт в Банско иска също да се позволят строежи в зоната, която обхваща високопланинските пасища и която представлява близо 17% от площта на природния парк. Тук се предлага да се изградят съоръжения за целите на управление на зоната. В гористата част от планината, която представлява 45,2% от парка, се предлага допускане на водовземане и водоползване.
Според Александър Дунчев от екоорганизацията WWF, следващата стъпка ще бъде разширяване на ски зоните. Така презастрояването на Банско ще се отрази на статута на природния парк “Пирин”. Има такава опасност. Безплановото и хаотично развитие, което противоречи на икономическата логика, пречи на обществените закони, но и на природните закони. Когато има нарушаване на каквато и да е част на законите, свързани с устройството на обществото, с природата и с морала, тогава тази опасност става съвсем реална, коментира пред в. “Демокрация” Драганов.

Вътрешно Каре

Предистория



Серия от протести под надслов против зеления рекет бяха проведени още през декември, миналата година.  Граждани и гости на Банско поискаха втори кабинков лифт. Протестиращите затваряха поетапно пътя, водещ към ски курорта. Те внесоха в Министерския съвет подписка за развитие на ски зоната. Исканията бяха подкрепени от кмета на общината-Георги Икономов, който представи 8000 подписа.

Венцислав Жеков

Снимка от expert.bg

Текст на снимката – Румен Драганов-директор на “Института за анализи и оценки в туризма”.
 
За в. "Демокрация"

Няма коментари: