петък, 11 януари 2013 г.

ДА МЪ ПРОЩАВА АСТЕРИКС…!



Неотдавна световноизвестният актьор Жерар Депардийо заяви, че е “гражданин на света”. Ако Бразилия ми предложи паспорт, естествено бих приел, каза още той. Всичко това е по повод бягството му от данъчните тежести в родната Франция и приемането на руско /!/ гражданство.
Да мъ прощава Астерикс, ама няма как да приема тезата му, за адекватна, най-малкото! Не мога да приема, че човек се отказва от своето минало, от роднините си, от приятелите си, от детството си, от всичко, единствено и само за да поспести пари!
Недоволен от плановете на френското правителство да въведе данък от 75% за хората, чиито доходи надхвърлят 1 милион евро, актьорът заяви още в края на миналата година, че напуска Франция. Депардийо каза също, че ще скъса френския си паспорт. След това той поиска руско гражданство, като обяви “демократичната система” в Русия, за…”велика”…!!! Оставяме настрани политическите му декларации, защото те меко казано са несъстоятелни.
Според мен е нормално данъкът на богатите да е по-голям от този на по-бедните. Това се нарича капитализъм и по този начин се регулират социално-икономическите процеси в една държава, за да бъдат те равномерни и справедливи. Едно е, да вземат от моите, примерно 1000 лв. 75% данък, съвсем друго е да вземат от 10 милиона 75% данък. Нещата не са съизмерими, пак казвам, според мен. Пък и кой, ако не именно богатите, трябва да подпомагат родните си държавни бюджети. От кого да вземе държавата, от пенсиите на пенсионерите, като у нас ли…!?
Честно казано именно “плоският данък” у нас много повече мирише, че направо вони на комунизъм, отколкото намерението на френското правителство да обложи със 75% данък хората, с доходи над 1 милион евро. Когато държавата буксува, когато бедства, когато е пред бюджетен фалит, освен редица антикризисни мерки, които са известни на специалистите, тя емитира облигации, което вече сме преживявали, или увеличава данъците. Може и да не е справедливо спрямо богатите, но именно те са хората с пари и именно от тях трябва да се вземе повече. Това не е социализъм, това е справедлив капитализъм! Нима можем да кажем, че Робин Худ е бил комунист…!? Хайде холан, да не се правим на ощипани моми-тиквешанки…!
Не съм съгласен с това, че когато човек придобие слава, изведнъж някак така, уж спонтанно и внезапно, става гражданин на света. И в родната си историческа действителност имаме такива примери. Поизлязъл някой от блатото, подал си рошавата кратуна по Европата, пооплакнал очи по “Шанзелизе” и “Унтер ден Линден” и….изведнъж-…”гражданин на света”…! Не ми се струва разумно и логично да се откажеш на практика от себе си, в името на една имагинерна цел, още по-малко пък в името на едни пари, колкото и каквито и да са те! Така мисля аз.
Няма такова животно като “гражданин на света”, това е като рибата на Тур Хейердал. Всеки човек принадлежи към дадена нация, към дадена държава, към дадена култура. “Гражданин на света” означава единствено и само социопат-апатрид. В този смисъл, “великата демокрация” в Русия определено ще бъде един добър нов дом за човек, който очевидно предпочита да е безроден.
Да, данъчните тежести навсякъде по света са различни. На места са по-облекчени, на други-по-тежки, но това не може и не трябва да бъде повод за етническо и национално самоопределение. Иначе, нещата приличат на квартален помияр, който сменя кофите за смет, само защото в другата кофа има повече блажна плячка…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: