неделя, 20 януари 2013 г.

ОТОПЛЕНИЕ И СЛЕД СМЪРТТА..!



Крепостното право бива отменено в Русия още през ХIХ в. Робството в Америка е премахнато още при президента Ликълн. В България обаче робството си го има и днес и то дори си има име-“Топлофикация”. За щастие аз лично се отоплявам на газ и правя тази констатация, за да не бъда обвинен в пристрастие, още в началото!
Как се оказва така, че човек си купува жилище, например в квартал “Гоце Делчев” и се оказва автоматичен абонат на вездесъщата и недосегаема “Топлофикация”? Как може човек да не може да се откаже от нещо, което просто не иска, при това, забележете,…в ХХI в.!? Не мога да приема факта, че робовладелството днес се изразява в едно насилствено налагане на определен тип отопление. Искаш да се отопляваш на твърдо гориво, но другарката Нона Караджова ти заявява от синия екран, че този тип гориво замърсявал околната среда…! Искаш да се отопляваш на ток, но това пък е скъпо и все пак, ти пак искаш, но не може, защото “Топлофикация” винаги те преследва като сянката на смъртта, ВИНАГИ…, плътно до теб, като в нежелана и нетърпима прегръдка!
В същото време Вальо-“Топлото” е с неясна съдба, виновен ли е, не е ли, медиите вече дори не проявяват интерес. Да, човекът пи вода-внос от Италия, или Франция, майка му, Бог да я прости, имаше сметки къде ли не, а вездесъщата “Топлофикация” дори и днес надписва сметки от по 500-600 лв. на месец на хора, които дори и понятие си нямат от парното. Казват че това било доплащане за онези части, от които са се отказали абонати на дружеството. Добре де, какво е това дялово разпределение, какво е това топлинно счетоводство?!
Аз, както вече споменах, се отоплявам на газ. Имам си лично газово котле и личен газомер, демек, колкото повече ползвам, толкова повече плащам и разбира се, обратното. За декември съм платил 153 лв., като това е разход за газ за двама души, за готвене, отопление, топла вода, за средно голямо жилище. В същото време същото жилище, но само за отопление, разбира се от “Топлофикация”, има сметка от над 500 лв….! Къде за Бога са топлинните счетоводители, какво правят те, нали има дистанционно отчитани лични топломери, как се отчитат те? Именно от топлинния счетоводител заявяват, че такива са били подадените топлоединици от дружеството, то пък се оправдава, че уредите не са били отчетени коректно…! Много моля, мен това не ме интересува, аз искам само да плащам това, което съм потребил…, не аз в случая, но това няма значение!
Излиза по една национална телевизия един чичко, мрънка ми по време на целия сутрешен блок, обаче е усмихнат, явно PR-ите добре са си свършили работата, но не ми казва нищо. Защо се получава така? След като има вина, по пътя на детската логика, очевидно трябва да има и виновен. Кой е той, ами очевидно това е човекът, който е отчел уредите.
Един мой приятел неотдавна ми сподели, че получил сметка за студена вода. Кубиците, които му били изписани, били огромни, само че човекът разбира малко от техника и кубици, защото е инженер и отишъл да си търси правата. Обяснил във ВиК, че това количество вода, което са му изписали на сметката за един месец е повече от това, което потребява една водноелектрическа централа за един месец, а той няма как да намести в дома си подобно съоръжение. Служителката също, отново се усмихвала мило, но му обяснила, че нищо не може да направи. Ами като не може, да отстъпи мястото си на някой безработен, който ще може…! Е, в крайна сметка проблемът бил решен, НО по-важното е, защо възникват такива проблеми?
Вярно е, че тръбите на “Топлофикация” минават и през апартаментите на хората, които са се отказали от услугите на дружеството. Вярно е обаче, че хората, които не желаят услугата, си плащат за тези тръби, защото те отопляват частично и тях. Вярно е и още нещо. Много такива хора получават сметки, сякаш все още ползват активно услугите на енигматичната “Топлофикация”. Това не е ли държавно регулирана и в крайна сметка позволявана гавра с едни свободни хора-граждани на една свободна държава, членка на ЕС….в ХХI в.?
Говорим за права на човека, за неприкосновеност на частната собственост, за човека като най-висока и единствено значима ценност, а в същото време днес в Европа наблюдаваме крепостничество от средноазиатски тип с една държавна фирма за насилствено и дори и задгробно отопление! Със смъртта на човека раздялата с “Топлофикация” не настъпва, тя се наследява, заедно с имота , не до гроб, а до зад гроб…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: