понеделник, 17 декември 2012 г.

МАКЕДОНИЯ-В ЕВРОПА, НО ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ…?




Българското правителство обяви подкрепа за членството на Македония в Европейския съюз, НО при условие, че спазва добросъседско поведение. Същото направи и Гърция и това беше една част от разговорите между двамата министър-председатели-на България и на южната ни съседка.
Най-сетне да вземем позиция, която не е в наша “угроза”…! Нека да признаем, че тази позиция на българското правителство е правилна, защото, когато направят нещо добро, то просто е добро!  Може би това е начинът, като че ли единственият, с който да покажем, да кажем, дори да заявим безпрекословно нашето мнение. То е, че Самуил е български цар, че Светите братя Кирил и Методий имат славянски произход, че Охридската архиепископия е била българска, че в Македония живеят българи и че те са преследвани и тормозени за това, че се самоопределят като такива!
На фона на всичко това, едно риалити-шоу като “Биг брадър all stars”, което се проведе в София, беше спечелено от македонски гражданин-Никола-Лестер…! Едно момче на двадесет и няколко години се изправи, макар и в игра, в българска военна униформа, макар и стара, и стоя “мирно” докато звучеше българският химн…!!! Малко по-късно същото това момче заяви, че за него това е било чест, защото дядо му е бил български войник и също е стоял “мирно” по време на българския химн, през войните, когато е участвал в защитата на отечеството си-България!!!
Двамата финалисти-Найден и Лестер се прегръщаха преди финала, отпиваха алкохол, кръстосали ръце, като на сватба, а когато Найден излезе от шоуто, той обеща, да си останат приятели и навън! Макар, че някои видяха в това гей-елемент, дори нарекоха Лестер-“швестер”, отношенията между тези две момчета показаха на политиците и в България, и в Македония, че всъщност именно по този начин могат да се градят добросъседски отношения-като приятели, като роднини,…като съседи! Тенденцията се засили и от внезапно бликналата любов между Борислав и македонката Цеце-други двама участници в същото риалити-шоу!
Понеже съм историк, работата ми е да помня минали неща. А понеже съм паметлив, помня нещо, което ни каза един от професорите, когато бях студент. Той каза, че Балканите са барутен погреб, в който има заровени оръжия от всички балкански държави! Това е така, защото историческата съдба на полуострова е обща, само народите са различни. Днес, народите пак са си различни, само дето са се разроили. Така се оказва, че България граничи със себе си, както обаче и съседните ни държави граничат със самите себе си.
Бабата на най-добрия ми приятел е родена в Одрин-Турция, чичото на една от най-добрите ми приятелки живее и работи в Цариброд-Сърбия, бащата на друга моя добра приятелка е роден в днешна Гърция, но днес живее в Банкя…има още стотици такива примери! Всички тези хора са българи и имат роднини в тези земи, които днес не са в границите на политическата територия на България, но те са в етническата територия на нашата родина. Така стоят нещата и в останалите съседни нам държави спрямо нас. Макар и да сме ощетени, при това никак не малко, все пак, до колкото ни позволяват силите, ние въздигаме глас за сънародниците ни извън границите на България. Именно това ги кара да продължават да се борят за правото си, да се наричат българи, защото те просто са си такива.
Какво искам да кажа…!? Искам да кажа, че македонските политици, но и българските, както и гръцките, трябват да вземат пример от поведението на обикновените българи, македонци и гърци. Ако успеят, политиката ще бъде друга, отношенията ще бъдат други, реалността ще бъде различна. Няма да забравя, как преди години една моя роднина, съседка с туркиня, която  замина за Турция при “голямата екскурзия” през 1989 г. ми каза, че всъщност тя винаги е била в добри отношения със съседката си, но политиката е “объркала работата”.
На човешко ниво, на ниво “бит”, между обикновените хора, политическите взаимоотношения са на твърде различно ниво. Българите и македонците са един народ. Това го признават и в България, но и в Македония. На ниво “политици” обаче, Македония и България са “, спорещи държави”, така, както и е и в отношенията между Гърция и Македония! Преди година някъде, пътувах до един от морските курорти в южната ни съседка. На една стена там беше изписано на английски език: “Македония е гръцка!”. Някой обаче беше задраскал “гръцка” и беше написал “китайска”…! Този надпис показва, че масовият грък, българин и дори и македонец се интересува от политиката, но заради политиците, политиката на ниско ниво се изопачава до  саркастична гротеска, защото обикновените хора нямат никакво желание да се конфронтират.
Нека бъда разбран правилно! Не казвам, че трябва все да сме съгласни с всичко, което кажат и направят гърците, или македонците! Не казвам, че трябва да сме овчедушни, но не казвам също и че трябва да сме винаги “на нож”, защото така няма да убедим никого в правотата си, напротив-ще го настроим още повече срещу нас. И все пак, ако не дай Боже, сигурността на България бъде застрашена, аз ще съм задължен, заради паметта на моя дядо, който е бил царски офицер-ветеран от Втората световна война и заради прадядо ми-участник в Балканската война, да защитя родината си! Нямам избор, ако се наложи, ще хвана пушката, макар да имам себе си за пацифист, но все си мисля, че първо трябва да се хванем за “дипломацията”, а тя трябва да вземе пример от хора като това наистина чаровно момче от Македония-Лестер. Със своята почти “патологична” усмивка, той показа на българите, но и на македонците, че тук на Балканите сме едно цяло, били сме цяло, сега сме цяло и в бъдещето също ще сме едно цяло, защото носим гените на едни и същи майка и татко! Странно е тогава, защо, когато македонски политик дойде в България веднага дипломатично му “прикрепват” преводач, а когато Лестер говори, всички си го разбираме напълно, без какъвто и да било превод…!? Кому е нужно да правим фасадна дипломация…? На никого не е нужна такава форма “представителна” /разбирай перфидна/ демокрация днес.


ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
за actualno.com

Няма коментари: