петък, 7 декември 2012 г.

КАКВО ТОЧНО СА “ПРЕДСКАЗАЛИ” МАИТЕ ЗА 21,12,2012…?



Наближава 21 декември! Според някои, тогава ще свърши светът, според други, това е просто краят на един календарен цикъл, за трети пък е поредният повод да злоупотребят с алкохол, почти до безпаметност. Така, или иначе, дори каналът “National Geographic” пусна поредицата “Куфар за края на света”, което само по себе си показва, че много хора се подготвят за края, свършека на този свят, който познаваме. Всъщност, завръзката е именно тук, във фразата “който познаваме”. Светът може и да свърши, но няма да умрем, просто този свят, ще започне да се променя, да се надяваме-към добро!
“Маи” е енигматичната дума, която стои в съзнанието за края на света от няколко години. Тук можем да дадем пример с три запазени кодекса от тази цивилизация-Мадридски, Парижки и Дрезденски. Те за щастие са оцелели, въпреки опитите на едно наистина зловещо за историческата наука същество-епископът на Юкатан, Диего де Ланда.
Империята на маите се състояла от градове-държави, групирани около величествени ритуални центрове. Такива са Копан вХондурас, Тикал в Гватемала и Паленке в Мексико. Безспорно, най-поразителното у маите били невероятните им астрономически познания. Първите два кодекса са посветени на астрономията и прорицанието, третия - на ритуалите, боговете и астрологията. Съвременните специалисти признават, че маите са имали удивителни познания за Луната и Венера. За наблюденията си те използвали обсерватории, като тази в Чичен-Ица-политически, културен и религиозен център на тази цивилизация.
Ето два примера, свидетелстващи за поразителната точност на изчисленията, направени от древните астрономи на маите. Според тях, продължителността на 149 лунни цикъла е 4400 дни. Съвременните астрономи определят тази продължителност на 4400,0575 дни…!!! В Дрезденския кодекс на маите, периодът на завъртане на Венера около Слънцето е определен на 584 дни, а с помощта на съвременните уреди, този период е определен на 583,92 дни…!!!
Учените смятат, че за да се направи толкова точен календар, какъвто е този на маите, трябва да се наблюдава и записва движението на планетите в продължение на около десет хиляди години…!!! Всичко това идва да покаже, че те наистина са били много високо развита цивилизация, знанията от която и за която наистина са впечатляващи.
Като един своеборазен завършек на апотеоза на майската наука, тлябва да посочим и още един удивителен факт, който няма как да докажем, но нямаме и основание да се съмняваме в него, както видяхме по-горе. Интересно е, че в един текст е записана и началната дата на появяване на човешкия род, според маите и тази дата е 5 041 738 г. пр. Хр.!!!
Твърде точни и твърде прецизни са научните постижения на тази древна цивилизация. Наистина е жалко, че юканатският епископ де Ланда все пак успява да унищожи една огромна част от книжното материално наследство на маите. Но все пак те са оставили послания и следи за самите себе си, по които днес ние гадаем. Да, именно гадаем!
Никъде и по никакъв начин маите не са казали, че светът свършва на 21 декември 2012 г., в смисъла на огнена смърт, или нещо подобно дори! Като се вземе под внимание тяхната наистина педантична прецизност при предсказания, изследвания и изчисления, за които вече дадохме красноречиви примери, ако светът наистина щеше да свърши с някакъв масов апокалипсис, то те ЩЯХА ДА НИ ГО КАЖАТ по някакъв начин. Те говорят за нов цикъл, в който човекът ще се изправи пред страховете си, НО…за да ги победи!
Нещо повече, днешните индианци, наследници на маите, се готвят да празнуват на 21 декември, те не се подготвят да умират и това може да се провери просто като следим новините! Ако те знаеха нещо различно, а те би трябвало да са по-осведомени от нас, дори само защото са наследници на маите, то повярвайте ми, едва ли щяха да празнуват…!
Вероятно е нормално за човека да търси началото и края на самия себе си. В същото време обаче, така както маите са казали точната дата на началото на човечеството-5 041 738 г. пр. Хр., АКО ЗНАЕХА, по същия начин щяха да кажат и за последната дата от материалната история на този свят. Те говорят за ново начало, за промяна, но не и за смърт, апокалипсис и свършек! Останалото е-“Холивуд”, не по-малко касови романи и психопатологична езотерика…!
А и ние така сме се вторачили в тези зловещи “предсказания”, че сякаш забравяме за това, че след 21 декември идва Коледа-един наистина светъл християнски празник!
Всеки сам търси и намира начин да преживее 21 декември 2012 г. Аз за себе си съм избрал да бъда с приятели,…за всеки случай /!!!/…, пък ако преживеем и този път края на света, тъкмо ще имаме втори повод да се почерпим още на 25 декември, когато тържествено ще отбележим за пореден път Рождеството на нашия Спасител! Само Той знае, кога ще дойде истинският край и само Той може да ни спаси, но това зависи и от нас, сега, тук, на Земята, в този реален свят!
“Мая” са велика цивилизация, която е постигнала наистина много и постепенно, плавно и заслужено е преминала в учебниците по история, както и други велики цивилизации и империи. Да, те са знаели много, защото са достигнали чрез опита си до изводи и заключения, които ние днес откриваме с помощта на съвременна техника. Маите наистина притежават уникални култура, архитектура, наука…, но ТЕ НЕ МОГАТ ДА ЗНАЯТ, кога ще умрем ние, просто защото Господ не делегира правата си…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
за actualno.com

Няма коментари: