понеделник, 3 декември 2012 г.

“ОБЩИНАТА” ООД, СРЕЩУ ПРИРОДАТА-РУДН-ПОРЕДЕН…!



Иде зима, предстоят и обилни снеговалежи. Общината кърпи дупки с дзифт…! Да, наливат втечнен горещ дзифт в пукнатините, за да “изкарат” зимата и през пролетта щели да ги откъртят и да ги правят наново с асфалт! Само че това вече и сме го чували, и сме го виждали. Миналата есен пак пълниха пукнатити с дзифт, ама на пролет не асфалтираха участъците, които уж трябваше да “изкарат” само зимата!
Предстои ни съвсем скоро, според метеоролозите, да видим, дали и тази година отговорните от “голямата” община ще ловят снежинките във въздуха, или ще мигат на “фъндъци”, както обикновено, оправдавайки се с “тройната коалиция”, кризата, или извънземните…!
Неотдавна имах възможност да разговарям с една госпожа, която има фирма недалеч от самия Министерски съвет. Жената не е българка и сподели, че през миналата зима, дори малките улички около самия Министерски съвет не са били почистени от снега, като в същото време общинарите се биеха по гърдите, как цялата централна градска част била почистена. Първо, не само в тази част на града живеят хора, които си плащат данъците и второ, очевидно, дори и централната градска част не е била почистена!
В Германия например, където пада повече сняг, не видях преспи и натрупани камари мръсен сняг, при това никъде в града. Вярно, беше отдавна, през 2002 г., но едва ли и сега е така! Предполагам, че и в други северни държави снегът не “лежи” по улиците до пролетта, докато се стопи. Как у нас не може, а там може? Или по-скоро, защо…?
Много е просто, достатъчно е кметът ни да се разходи до някоя северноевропейска столица, или до няколко, и без това доста пътуват политиците ни, да се допита до колегите си и да създаде план. Финансирането го има, нали плащаме данъци! Само за сравнение, преди две години платих близо 200 лв. данък-смет, а изхвърлих само два, или три кашона за цяла година. Понякога си мисля, ако не бях платил този данък, по-добре да си бях изнесъл сметта сам. Вярно, това е данък-смет, но нали плащаме и други данъци и такси за какво ли не. Няма как от тях да няма и за снегопочистване. При тези данъчни ставки, спрямо европейските и стандарта на живот там, съм повече от убеден, че София трябва да не просто да е изчистена, а да свети от чистота. И тук няма да приема, че селяните дошли и замърсили града! Има доста “селяни” дори в самия център на столицата ни. Това дали си роден в София, или в село Горно Нанадолнище, не те прави столичанин, или респективно “селянин”!
Малките улички в кварталите на София са може би в най-окаяно положение. Ще дам пример с един от елитните квартали-“Манастирски ливади-изток”. За отбелязване е, че именно тук от скоро живее и самата кметица на града! Улиците са асфалтирани като шахмат. Дупките не могат да бъдат избегнати, защото просто са навсякъде. За снегопочистване просто няма смисъл и да отварям дума, такова липса напълно! Е, поне сметта се извозва редовно.
Да, вярно е, този квартал се вроди “богаташки” и все пак, дори и да е така, хората са си купили жилища за стотици-хиляди евро, плащат си данъците, а в замяна не получават дори елементарно-нормална инфраструктура. Така ли ще градим новия облик на столицата ни това ли е новият подход и онази енигматична “загриженост”, за която още предишния кмет-самият Бойко, говори от години…!?
Ако проблемът е в строителните фирми, тогава общината трябва да ги задължава, когато завършат строеж, да доизградят и инфраструктурата наоколо. Все пак, целта не е да се “цвъкне” един блок, бил той и много красив, посред полето. Нали хората трябва да стигат до него пеша, или с автомобила си! Жалко е, че квартали като “Манастирски ливади-изток”, “Манастирски ливади-запад”, “Бокар”, “Кръстова вада”, “Жоди” и други, които се водят елитни за София, всъщност са едни кални клоаки през пролетта и есента. През зимата пък са недостъпни, почти колкото и Черни връх.
Жалко е хора да плащат невероятни суми за жилища, които в много случаи са истински “душегубки” като обеми и размери, а да получават квартални условия, все едно живеят в някое наистина забравено от всички село, мнооого, много далече от София. Невероятно е уличното осветление да е “вързано” към гаражите, тоест-плащат го собствениците, а това улично осветление всъщност осветява гъстата и лепкала кал пред входа. Това не е Европа, това не е цивилизовано, това не е София…!
Неотдавна моя позната сподели, че градът бил пренаселен и това водело до проблеми при сметоизвозването, сметоскладирането и снегопочистването, както и с ремонта на улиците. Пренаселването означава повече хора, това означава повече данъци…! Е, като има повече данъци, значи има повече пари, а като има повече пари, тогава къде, за Бога, е проблемът…?! Остава да си мисля, че някой умишлено не си върши работата, не иска да си я върши, защото го мързи. Ами ако е така, нямам нищо против да стана кмет! Обещавам, че или ще ме застрелят “мутрите”, или ще успея да си свърша работата успешно! Разбира се, това е в рамките на шегата. Нямам никакво намерение да конкурирам вездесъщата госпожа кметица,…за сега!
Като гражданин обаче, като софиянец, като българин, но най-вече като европеец, настоявам да живея в един по-чист град, без да ми се налага да ползвам сноу-борд, за да се прибера в къщи, без да е нужно понякога да ползвам надуваема лодка за това, или да се прибирам с по килограм и половина втечнен чернозем по подметките на обувките си. За това си плащам данъците, за да не е така…!

Венцислав Жеков
За actualno.com

Няма коментари: