сряда, 10 октомври 2018 г.

„ОЧИТЕ НА БОГА“ В ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА

Природният феномен „Очите на Бога“.

В „Проходна“ са заснети и някои от емблематичните български филми

Да си признаем, решението да посетим тази пещера беше почти спонтанно. Както обикновено става, събират се приятели и възниква идея за нещо. Пещера като пещера, какво толкова биха си казали повечето и вероятно щяха да са напълно прави, ако не ставаше дума всъщност за нещо, което представлява истински природен феномен. Човек сякаш постепенно навлиза в това чудо и сетивата постепенно усвояват неговата невероятност, дали защото то е наистина нещо уникално, или просто за да свикваме постепенно, но от входът до кулминацията – „очите на Бога“ наистина има известен път.

Пещерата носи именно това име – „Очите на Бога“, защото в структурата й на своеобразния таван са се образували два успоредни отвора, които наистина силно наподобяват очи. В същото време, според други пък, това е по-скоро поглед от вътрешната страна на шлем на древен войн. Така или иначе, става дума за „очи“, които се взират, дали навътре, от Бога, или навън – от някакъв своеобразен шлем

Входът на пещерата е внушителен
като самата нея.
това не е дори чак толкова важно. Въпросът е, че усещането е за наблюдение, сякаш наистина те наблюдават, или пък ти имаш възможност да провидиш нещо, което принципно не е допустимо за останалите. През очите, човек може да види душата, само този начин тя е достъпна за нашите груби сетива. Очите са и начинът душата да види света извън тялото, в което е затворена.
Другото име на пещерата е „Проходна“, защото от единия край се влиза и се излиза от другата страна, тоест, тя се явява проход, от където произлиза и едно от имената й.

При навлизане в обекта сетивата
 постепенно привикват към мащабите.
Как да стигнете до там? От София се поема по автомагистрала „Хемус“ и оттам покрай Правец и Ябланица се хваща пътя за Луковит. Достигайки до село Румянцево се отклонявате на северозапад, следвайки табелите за Карлуково. Цялото разстояние според GPS-а е около 115 км. На около 2 км. от Карлуково има голяма табела, сочеща надясно към самата пещера. Много от колите са оставени до асфалтовия път, но имаше и такива, които са стигнали до входа на пещерата. Ако решите да походите малко пеша, оставете си колата близо до пътя и ще се наложи да изминете разстоянието от около 300 м., за да влезете в това истинско чудо на природата.

Пешерата „Проходна“ се е образувала вследствие на карстовите процеси в Карлуковския район, около Карлуково, влизащ в областната администрация на Луковит.

Това е един от най-големите карстови райони в България.
Карлуковския пролом  е пълен със пещери, пропости, скални мостове, интересни скални образувания. Пещерата освен че е изключително впечатляваща е и най-дългият пещерен тунел у нас - 262 м. През 1962 г. е обявена за природна забележителност. Името й отвежда към двата края на пещерата-Малък вход - 35 м. и Голям вход - 45 м., които се явяват двата края на естествен скален мост, по чието протежение минава пътека.

Светлината в пещерата е оскъдна,
но вътре е странно добре осветено.
Казват, че в точно определен ден от годината, когато слънцето грее, през „очите на Бога“ навлиза светлина в пещерата и тя засиява цялата, сякаш огряна от нетленна, нетварна светлина. И наистина, дори и да не сме уцелили точно този ден от годината, все пак успяваме да видим, че светлината в така наречената основна зала на пещерата, точно под образуванието „очите на Бога“, наистина е особена. Тук цветовете дори имат различни нюанси, всичко някак свети, а в същото време светлината е оскъдна.

Именно под тези „очи“ се моли и поп Алигорко от филма „Време разделно“, по романа на Антон Дончев. Пещерата се явява снимачна площадка и на още няколко продукции, някои от които чуждестранни.

По стените на „Проходна“ често
могат да се видят
ентусиасти-алпинисти.
Българо-френска филмова продукция "АО, последният Неандерталец" беше заснета и в "Проходна". Режисьор беше Жак Малатер. В ролята на АО се превъплъщава Саймън Сътън, а в образа на негова спътница в живота АКИ - актрисата Аруна Шийлдс. Така пещерата "Проходна", или „Очите на Бога“ вече е със славата на своебразно филмово хале.

Обектът се намира под № 30, в зависимост от годината на издаване, в книжката със 100-те национални туристически обекта.

Няма коментари: