вторник, 18 септември 2012 г.

ТИГЪРЪТ СРЕЩУ ХЛЕБАРКАТА, ИЛИ КАК СЕ ПРАВИ “РИФОРМА” В КРИЗА



Преместихме Сектор “Туризъм” от икономическото ни ведомство в Пловдив. Идеята за децентрализация на централната държавна власт предвиждаше също преместване на НАП във Велико Търново, Агенция “Митници” – Русе и още няколко структури. Това, според правителството ни, ще подобри комуникацията и ще създаде нови работни места в икономически изостанали райони. Да, ама…съвсем не…! По повод изказването на финансовия министър Дянков, за преместването на митниците в Русе, премиерът Борисов заяви: “По принцип - идеята му е правилна и ние сме за децентрализация на основните агенции и институции, както направихме в много от градовете – в Пловдив, във Варна, в Бургас. Но сега, тъй като това е една по-тежка реформа и ще струва доста пари, това ще го правим в следващите години.”
Добре…, преместихме туризма в Пловдив, защото бил на по-централно място в държавата. Така се оказа, че планината се напънала и…родила мишка, както обикновено, защото планините просто не раждат, или защото някои министри /с двойно гражданство/ си въобразяват, че са административни гении, или защото просто искат да оставят името си в историята. Всъщност, имената им ще останат в историята, така, или иначе, въпросът е, с какво…!
Пловдив бил наситен с туристически забележителности и заради това туризмът отиде там. Почти заеквайки, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма, с ресор “Туризъм”-Иво Маринов, потърси от девет кладенеца вода и намери в десетия, за да ни докаже, че това решение било правилно, имаси хас! Хубаво, само че, когато на същия този заместник-министър му се наложи да съгласува дадено решение с министър Делян Добрев, той трябва да пътува до София, а това са пари. Не всичко става по интернет, или по телефона, все пак! Освен това, туристически забележителности има и в Търново, и във Варна, дори и на Перперикон…е, защо тогава не преместихме въпросния сектор “Туризъм” в полето край Перперикон!? Ще спретнем една сградичка за няколко милиона евро, ще трасираме една магистралка, която може да кръстим "магистралата на туризма”! По тази логика можехме да преместим Агенция “Митници” например в годечкото село Шума! Какво пък, там поне имаме външна граница с Европейския съюз, а не в Русе, където границата е вътрешна за зоната. НАП ли, ами защо да не отиде…например…в Димитровград…, ами да, тамошният пазар влива доста средства в националната хазна. Агенцията за аквакултури пък, може да отиде в Хасковското село Ябълково, защото Марица е близо и уловът на риба може да се повиши…!
Преместването на туризма в Пловдив отне средства за ремонти, хора-доказани специалисти, напуснаха и останаха без работа. Постъпиха други, които тепърва ще се доказват, а това отнема време и ресурси за обучение. Така безработицата не намаля, а просто се трансформира-в София напуснаха, например 10, в Пловдив-постъпиха 10. Това е наливане от пусто в празно, което обаче струва пари,…нашите пари!
Не зная, дали на премиера му станта ясно, че механичното местене на държавни структури, затруднява комуникацията, създава доълнителни усложнения за служители с доказан през години професионализъм. Накрая, защо е нужно такова преместване и разцентриране на държавни структури…? Министерствата, техните дирекции и сектори имат място в столицата, защото концентрацията на властта е именно там. Това е направено, с цел да се постигне максимален обем на взаимосвързаност и преплитане на професионални сфери, което да доведе, в крайна сметка, до положителни резултати. Ако не беше така, тогава земеделското министерство можеше да е в село Дръмша, външното можеше да го изнесем в Малко Търново, МВР-по една дирекция във всеки областен град, а спортното, можеше да отиде…, където и да е…, /за да не кажа онова, което си мислим всички/…!
Механичното местене на дирекции, агенции и сектори из страната няма да намали безработицата, защото тя зависи от правилна и последователна политика, каквато очевидно, поне в това направление, липсва, при това напълно! Необходимо е кадрите да се съхраняват, защото те се изграждат с години. Това, че нови хора ще постъпят в дадено ведомство е добре, но когато процентът им надвиши, или поне наближи 50%, това е опасна тенденция, защото пада нивото. Докато тези нови хора станат професионалисти, старите ще се пенсионират, а младите няма да имат достатъчно опит и така един цял сектор започва да буксува. Защо именно в условията на криза, трябва да правим такива резки движения, които единствено могат умишлено да ни доведат до под кривата круша, където стигна Гърция…? Сега ли именно е времето за такива “рИформи”, това ли е най-наболелият ни проблем? Очевидно за правителството ни, преместването, например на Държавния резерв, в село Горно Нанадолнище ще подобри икономическата среда у нас, ще спре главоломното вдигане на цените на горивата, ще повиши заплатите и ще спре кенгурообразните скокове на цените!
Когато има криза, когато тази криза се усеща осезателно в целия свят, когато тя е повече от невъобразима у нас, когато безработицата е главозамайваща, въпреки напъните на социалния ни министър, а може би и благодарение именно на тях, когато битовата престъпност расте, защото хората просто са гладни…тогава не се правят реформи от подобно естество. Тогава се търси начин за активиране на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” от Европейския социален фонд. Не са достатъчни блудкавите реклами на бюрата по труда и още по-безвкусните подтиквания да се регистрираме като безработни, за да ползваме 300 лв. от този фонд. Целта е хората да работят, за да получават заплата и работата им да ги удовлетворява, или поне да работят по специалността си. Това е начинът за излизане от персоналната ни криза и от кризата, в която се намира собствената ни страна. А това, дали НАП ще отиде в Смядово, или НОИ ще се премести в Кричим, няма да ни направи нито по-богати, нито по-интересни за чуждите инвеститори, нито пък ще станем икономическия тигър на Балканите! Най-много отново да се превърнем в стопанската хлебарка на СССР, каквато до неотдавна бяхме…!

Венцислав Жеков
за actualno.com

Няма коментари: