петък, 14 септември 2012 г.

ГОЛЕМИЯТ БРАТ КАНИ ПАМЕЛА ДА ГО СПАСИ...!



Скоро стартира нов сезон на популярната ТВ-продукция "Биг Брадър" във формата на "Вип Брадър". Българите отново ще се превърнат във воайори по принуда. Ще наблюдаваме известни личности в една откъсната от действителността и преекспонирана, друга, паралелна действителност. Това е като наркотик-да видиш звезди, посред бял ден, по гащи, по хавлии, по чехли, на масата, в банята, дори и в тоалетната...! Какво по-интересно от това, да надникнеш в живота на другите, особено, когато те са известни...!?
Всъщност това освен една от най-ярките ТВ-продукции, реализирани у нас, е и една от най-критикуваните. Повдигането на завесата на "чужда къща" винаги е провокирало нездрав интерес у човека, независимо от коя раса и държава е. Това за много хора представлява начин да се отклонява вниманието. Някои смятат, че ТВ-феноменът е начин да ни накарат да забравим действителността около нас, да се "преселим" в света на имагинерното и по този начин правителството да си прави, каквото иска, без да му пречим! Всъщност, теорията на една подобна конспирация не е нова и не е с авторство от българин. И все пак, дали наистина правителството ни е подготвило поредната доза виртуална реалност, за да ни приспи и да ни увеличи цените на газта, тока, водата, парното..?!
Идеята за този тип риалити формат се появява в Холандия през 1999 г., когато е излъчено и първото издание на „Биг Брадър". От тогава негови варианти се излъчват в много държави. Името на шоуто и идеята за него произлизат от романа „1984" на Джордж Оруел, в който е описана идеята за „Големия брат" (Биг Брадър) - всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове. Това е една тоталитарна форма на контрол.
Хляб и зрелища, това е нужно на тълпата, за да вирее в собственото си пространство. Българинът е най-беден в Европа, унизен е исторически и наистина не ми се иска дори да коментирам, колко пъти и по какви начини сме били унизявани и при това от кого ли не. Какво ни остава, освен малко чалга, "Вип Брадър", някой скандал пред, или във кварталната бакалия, един пиянски бой и евентуално семеен скандал.
Всъщност, не "Биг Бпадър" е виновен, че сме бедни, тъпи и отегчени от живота си, виновни до голяма степен сме си самите ние! Вип Брадър е възможност да забравим, да се отграничим, да се разсеем, да се посмеем над чуждата глупост, да се успокоим, че не ние сме най-тъпите, както обикновено си мислим, но и така наречените ни звезди, също са толкова отегчени и омерзени от действителността. Така сякаш получаваме някаква ретгроградна индулгенция, че не сме последни...отново...! "Биг Брадър" е портретна снимка на нас самите...
Преди години, когато имахме "рядкото щастие" да гледаме първата сапунка "Робинята Изаура", улиците опустяваха. Тогава ни казваха, че комунистите пуснали този филм, за да разсейват хората и да гласуват за Луканов. После имахме още по"рядкото щастие" да гледаме сапунката "Докато свят светува", която наистина продължи, докато света светува. Тогава май Костов беше виновен, защото разсейваше народонаселението, за да продаде "Балкан", гледахме и "Дързост и красота", та да може Царят да спечели изборите, сега доживяхме нов сезон на "Биг Брадър"...! Не Ви ли се струва, че е твърде изтъркано и елементарно едни сапунки, или ТВ-продукции да ни отвличат вниманието...? Е, не сме толкова тъпи, струва ми се!
Обяснимото човешко любопитство търпи развитие както всяко друго чувство и състояние. Нищо не е постоянно, нищо не е абсолютна константа. Именно така любопитството на човека води до нещо като "Биг Брадър" и в това няма нищо лошо и нищо срамно, още по-малко пък конспиративно.
Хляб и зрелища...е, като няма хляб, поне зрелища да има! За някои това е като онзи случай, в който един бивш външен министър искаше на нахрани журналистите с пасти, а пък един по-малко бивш, но все пак бивш, образователен министър, разтуряше седянки, за да си запази министерското столче. За да не забелязваме дребното, подхвърлят ни едро и ние збаравяме...само че не забравяме да мислим, или поне повечето не са забравили. Иначе да, угодно ни е да се оправдаме, че управляващите ни пълнят главите с Изаури, дързости и красоти, а сега и големи брадъри, за да ни притъпят сетивата.
Атаките срещу "Биг Брадър" всъщност са атаки срещу самите нас. Нито сме толкова ограничени, нито сме толкова наивни, нито пък сме толкова слепи, за да се обиждаме сами себе си, че видите ли, политическата конспирация ни манипулира толкова евтино. "Биг Брадър" не е "чалга", това е начин да преодоляваме реалността чрез виртуалност. Това е способност да прогледнем в пространства, в които иначе не бихме могли, поне повечето от нас и накрая, това е възможност да се съизмерим с така наречените ни "звезди".
Прочетох някъде, че Памела Андерсън получила 200 хил. долара за участието си в българския формат на големия брат. Ами щом са й ги дали, зачи се надяват да си ги върнат, все пак никой не прави това благотворително. Кога иначе ще видим "спасителката" у нас....и къде...., на "Женския пазар" ли....?!

Венцислав Жеков
За actualno.com

Няма коментари: