вторник, 11 септември 2012 г.

КОНЦЕПЦИЯ ЗА НОВА РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ ПО СВЕТА В ACTUALNO.COM


Автор: Венцислав Жеков

1. ОБЩИ НАСОКИ.

Бих искал да отбележа, че по света има много български общности, които при това са достатъчно активни в своята, дори ежедневна дейност. Особено внимание бих обърнал върху общностите и техните институционални организации в САЩ, Близкия Изток, Австралия и Русия. Имено тук според мен трябва да се насочат усилията за осъществяването на двустранни контакти.
Българите по света са особен чешит хора, особено по-старите ни емигранти. Те наистина милеят за България и тя им липсва винаги. Именно една инициатива на actualno.com, за представяне на техния живот извън родината, може да предизвика фурор от посещения на сайта. На първо място интерес ще има от самите емигранти. След това обаче, техни близки в България също биха проявили интерес, да видят, какво е написано за сродниците им по света.
Приятелите им в чужбина-също, разбира се тези, които знаят български език, биха прочели нещо за близките си. Не на последно място, представянето на "емигрантски новини" у нас е истинска иновация ,защото почти няма медии-електронни, печатни и интернет, които да обхващат един такъв информационен сегмент. Поради това считам, че подобна инициатива може да е актуална за actualno.com.

2. КОНТАКТИ.

Контактите могат да бъдат осъществени последователно и едновременно. Формите са няколко, сред които: взаимна реклама, взаимно информационно сътрудничество и организирането на съвместни инициативи по различни поводи, празници и конкретни събития, както и осъществяването на епистоларна кореспонденция между двама отговорни редактори от двете страни, когато става въпрос за медии, или ръководител на определена институционална организация на българи в чужбина и отговорен редактор в България. Редакторът трябва да има статут, за да може да представлява actualno.com пред ръководителите на дружества и организации извън страната. Този статут може да бъде предоставен с ангажирането му в документална форма към работа в сайта. Това може да е и договор, но не само. Той може да бъде вписан като име в карето на сайта, като един от редакторите, или като водещ отговорен редактор в банера-сегмент, който представя новините от емигрантските ни общности.
Според мен, българите в чужбина сами ще търсят контакт с този отговорен редактор в България, защото те имат нужда да разказват за себе си. В Америка, или в Австралия, където и да са по света, те са чужденци там и възможността да разказват за себе си в България, би била много атрактивна за тях, защото те тук са интересни, а навън са просто чужденци.
Не съм правил проучвания, но съм получавал доста писма от българи в Америка, например, които искат да се изявяват и като автори, и като информационни носители в български медии. Това обаче до момента не е било осъществявано мащабно и организирано.

3. ФОРМА НА ГРАФИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ.

Начинът да бъде осъществено подобно информационно сътрудничество в графично измерение, според мен може да стане, като се създаде допълнителен, нов банер към сайта actualno.com. Той може да бъде озаглавен "Емигранти", "Гласът на емигранта", "Емигрантски новини", или по някакъв друг начин, който подлежи на обсъждане и коментар, защо не и сред самите служители, и колумнистите, а също и сред читателите на сайта. Вътре могат да се публикуват всички информации, които постъпват от дружества, медии и организации, както и от отделни лица-наши сънародници по света.

4. ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СТИЛОВИ ВАРИАЦИИ.

Възможностите на стиловите вариации на информациите в един подобен нов банер, са много и са достатъчно атрактивни. Според мен, могат да се публикуват информации под формата на кратки новини от общностите ни и дейностите, които те развиват-отбелязване на исторически дати, празненства, съревнования, състезания и други. Възможно е също така, да се публикуват и институционални новини от самите дружества на българи в чужбина. Внимание според мен би могло да се отдели и на лични новини, които носят обществено значение, като например-открития, иновации, издадени книги, публикации, научни трудове и други.
Особен интерес биха представлявали различни анализи, които българите по света сами правят. Това са ценни статистически данни за общностите ни извън страната, които са уникални по рода си, а също носят и актуална информация от първа ръка.
Едно важно перо, според мен е историята и културата на общностите ни по света. Ето защо трябва да се отдели внимание и на този сегмент, който да разказва историята на емигрантите ни в определени държави, развитието на националната ни култура там и по този начин популяризирането на бранда "България". Това има отношение и към развитието на родния ни туризъм, а също и към окуражаването на сънародниците ни по света, да бъдат активни и като българи в чужбина.

5. ЕЗИК.

Една евентуална възможност за превод на информациите, които се публикуват, и на английски език, би била само от полза. Съзнавам, че това би струвало пари за преводач, но от друга страна, то би повишило възможностите за посещения в сайта от неограничен кръг хора. Освен това може да се сключи договор с преводаческа агенция и цените да бъдат намалени, при двългосрочно договаряне.
Вариант е също и двуезично представяне на информациите, като те излизат в разширен вариант на български език и във вариант-анотация със снимка-на английски език. Това би спестило време и средства и също би допринесло за повишаване на посещаемостта на сайта.

6. РАБОТНА ОРГАНИЗАЦИЯ.

Поради факта, че комуникацията между отговорен редактор и институциите на емигрантите ни по света ще се реализира предимно по интернет, формата позволява, според мен, да се работи дистанционно.
Мнението ми е, че би могло да се осъществява сътрудничество между сайта actualno.com и отговорния редактор и по интернет, като той работи в домашни условия. Това спестява чисто физическото оборудване на едно ново работно място. Редакторът може да извършва дейността си от къщи, като има ангажимент да изпраща по няколко, колкото е възможно, на ден информационни статии и анализи от него, или от други емигрантски автори, до сайта.
Една особено интересна форма на работна организация би било предоставянето на готови статии от наши сънародници в чужбина, които разбира се след редакция от отговорния редактор, също ще намират място в новия банер за новини от емигрантските ни общности. Това също ще повиши посещаемостта на сайта и чувствително ще го освежи стилово и тематично.

7. ИНТЕНЗИТЕТ НА ИНФОРМАЦИОННОТО ОБСЛУЖВАНЕ.

Според мен, в рамките на един работен ден от 9,00 до 17,00 ч., например, е напълно възможно да се обслужва информационно един нов банер за новини от емигрантските ни общности. Разбира се, това не може да стане веднага, защото осъществяването на кантактите изисква известно технологично време. При една стройна организация и съвестно реализиране на контакти, попълването на банера с информации и анализи може да стане регулярно в рамките на месец, месец и половина, дори и по-кратко, в зависимост от процеса на интензитет на комуникацията между отговорния редактор и съответната емигрантска институция.

8. ЗАПЛАЩАНЕ.

Споед мен, заплащането на труда на един отговорен редактор за попълване на новини в примерен банер "Емигранти", трябва да отговаря на съвременната икономическа ситуация в страната.
Възможно е двустранните отношения да не се базират непременно на трудов договор, а само на граждански такъв. Това би дало свобода на редактора, но и на ръководството на сайта при вземането на решения. Освен това редакторът ще трябва да се самоосигурява, което на месец е около 200 лв. Така че за мен, едно заплащане от минимум 700 лв., би било разумно. Това прави реална заплата от 500 лв. на месец, което е повече от скромно за журналистически труд в България, но като начална форма на сътрудничество, мисля, че е реализируема.
Нямам представа от ръста на заплащането на труда в сайта, така че в момента просто гадая и се опитвам да разсъждавам актуално в рамките на икономическия стандарт в България.

9. РЕЗУЛТАТИ.

Резултатите биха били само положителни за сайта actualno.com. Какво имам предвид...? На първо място, това ще е първата българска медия въобще, която ще осъществи подобно информационно начинание и ще постави едно своеобразно начало на нова форма на медиен обхват и конкретно-медиен сегмент. На второ място, ще се обогатят новините в сайта и те ще придобият по-голям тематичен обхват. Това ще повиши, от своя страна, посещаемостта на сайта, което е и една от основните ни цели. Не на последно място, ще популяризираме сайта и в чужбина, а четенето му от там, допълнително ще повиши посещаемостта.
Разбира се, сред добрите резултати е и ползотворната работа в полза именно на дейността на емигрантските ни организации по света, която остава някак незабелязана и непопулярна в България до сега. Това ще ни направи пионери при регулярното отразяване на събития от емиграцията ни.


Гр.София
11,09,2012 г.

Няма коментари: