неделя, 26 февруари 2012 г.

Смениха директора на Природен парк „Витоша“

Разнопосочни мнения на еко-активисти

Смениха директора на Природен парк „Витоша“

Венцислав Жеков-репортер-в-к "КЛАСА"

Смяната на директора на Държавния природен парк „Витоша“ е продиктувана изцяло от интересите на собствениците на компанията „Витоша-ски“. Те целят да бъде застроена планината с нови ски-писти и съоръжения. Техният проект включва строителството на над 1100 дка. и унищожаването на ски-център „Алеко“ с изместването на ски-зоната. Така коментира пред в. „Класа“ смяната на Тома Белев със Снежана Петрова в Природен парк „Витоша“, членът на Националния съвет на Политическа Партия “Зелените“-Андрей Ковачев. По думите му, Тома Белев е бил изключително стриктен директор, който е спазвал закона и не е позволявал такова строителство. Според него, целта в момента е да се сложи един послушен директор, който ще позволи изпълнението на незаконни дейности в парка.
В никакъв случай не мога да приема, че Тома Белев и хората около него са защитавали опазването на околната среда, както трябва. Според мен тази смяна е твърде закъсняла, заяви пред в. „Класа“ Емил Георгиев от ПК „Екогласност“.
Потърсен за коментар, Тома Белев сподели, че е бил проведен конкурс и в резултат на него за нов директор на Природен парк „Витоша“е била избрана Снежана Петрова. Аз винаги съм се занимавал със защитени територии-тяхното опазване, създаване, управление и ще продължа да се занимавам с това, независимо, дали във „Витоша“, или не. Това е моята професия-опазване на природната среда, посочи Белев.
Скандалът със смяната на директорите, според Андрей Ковачев, ще се отрази и на доклада на ЕС за България през лятото. Той обеща масирана кампания по казуса в ЕС и Европейския парламент още тази седмица, срещу цялостната подкрепа на правителството срещу този офшорен бизнес. Очакваме подобни конфликтни моменти и при смяната на директора на парка „Сините камъни“, посочи Ковачев.
Емил Георгиев сподели очакванията си, новият директор Снежана Петрова да защитава Витоша. Планината е в изключително занемарено състояние, никой не се грижи за санитарната сеч и Тома Белев трябваше да алармира за това и за състоянието на парка, допълни Емил Георгиев.

Няма коментари: