сряда, 22 февруари 2012 г.

НОВИНА...!

От 24 януари започнах работа във в-к "Класа" като репортер. Отговарям за ресорите "туризъм" и "екология". Това е новината, надявам се да се справя и да изтече пробният срок от шест месеца, а след това да остана на безсрочен договор, ще видим...!
Зопчвам публикуване на някои от статиите ми, които считам за интересни и значими.Ето и първата такава:

Кой ще накара общините да си направят Общи устройствени планове?

Фирми заличават площадките си за скрап

Само 30 % от общините в страната имат актуални Общи устройствени планове /ОУП/. Това стана ясно преди 15 февруари, датата след която фирмите за преработка на скрап могат да работят само в общините с ОУП /стр. 6/. Близо 70 % компаниите, които събират и рециклират скрап на практика се оказват извън закона и причината за това е, че голяма част от общините не са си свършили работата.
Кой трябва да накара общините да си направят Общи устройствени планове? Компаниите за преработка на скрап не притежават никакви лостове за въздействие върху общинските съвети. Решението за приемане на ОУП е изцяло в прерогативите на самите общини и решението на проблема е в техни ръце. С промените в Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ се извиват ръцете на бизнеса, като по този начин държавата се надява да въздейства върху общинските администрации, които да изпълнят задълженията си. Дали обаче общините ще имат възможност да реагират в определените срокове, дали въобще ще намерят време да приемат ОУП, дали ще има воля за това, са въпроси, в сферата на окултното. Междувременно фирми вече подават документи в МИЕТ, с които настояват да бъдат заличени в лицензите им площадките за обработка на скрап.

Няма коментари: