понеделник, 7 юли 2014 г.

Защо две Европи...?


Снимка: dnes.dir.bg


Британските тори искат имиграционна реформа, според която трябва да бъдат наложени ограничения на броя на хората, идващи от държави, където заплатите и социалните помощи и облаги са по-ниски, отколкото на Острова.

От една страна, може би на първо четене, британците са си прави. Все пак, без да съм расист, може би наистина има нужда да бъдат малко ограничени набезите на родните ни роми към Европа. На никого не е приятно в Испания да питат българи, дали наистина са от България, защото те си мислели, че българите са само с тъмен цвят на кожата – тоест – роми...!

От друга страна обаче, Европа на две скорости е нарушаване на основополагащи принципи на Евросъюза.

Разделянето на Европа на две части ще доведе до два типа хора, не че и в момента ги няма, но това би стимулирало един двоен стандарт – Европа на богатите и Европа на бедните. Ако богатите ще се пазят от бедните, тогава как същите тези бедни ще се интегрират към стандарта на богатите!?

Разбира се, както всеки процес, има и „грешки на растежа“, когато някои бедни се опитват да се възползват нерегламентирано от благата на богатите.

Проблемът е, че заради ромски изстъпления в Европа, репутацията на българите и румънците е такава, каквато е – ниска. В същото време обаче, ако ни наказват заради ромите, тогава как ще се интегрираме? Ако ще има втори „Шенген“, основан на имуществен ценз, това би било откровена дискриминация и към настоящи членки на ЕС, и към бъдещи! А и какви биха били сигналите към предстоящите членки на общността..?

Добре, бедни сме, но бедността не е порок, поне не е така за всеки беден! Съществуването на ядро от богати държави, които формулират квоти за достъп до тях, ще доведе до изключително отчетливо социално разслоение и това ще превърне Европа в най-разделената политическа мега-общност на планетата. А ЕС едва ли е създаден с тази цел...!

Ако промените бъдат въведени, в процеса на предоговаряне на условията на членството на Великобритания в Евросъюза, тогава отношенията със страните извън ядрото ще се фокусират върху търговията, а бизнес регулациите, законите за човешките права и правото на гражданите им да получават помощи, ще бъдат ограничени радикално.



Дали това ще е нов свят по Оруел, предстои да разберем, но че не ни искат в Европа, това е факт, при това не само в Обединеното кралство...!

За novinite.bg

Няма коментари: