понеделник, 8 април 2019 г.

ЗАЩО СМЕНИХА ИГУМЕНА НА БАЧКОВО?

Прецедентът при освобождаването на игумена на Бачковския манастир се състои в това, че се освобождават двама игумена – архимандритите Симон и Самуил, при неясни обстоятелства. Никой не каза, какъв е проблемът и защо архимандрит Симон, който направи толкова много за Бачковския манастир, беше освободен. И той наистина успя да ремонтира и реставрира огромна част от Бачковския манастир, а не само игуменарницата, както си я беше ремонтирал предишния игумен – епископ Борис. Светият Синод не ни каза архимандрит Симон провалил ли се е, ако е така, в каква посока е станало и остават да висят едни въпроси и много подозрения. 

Най-голямото подозрение произтича от факта, че Бачковският манастир е най-богатият от трите ставропигиални манастира у нас. Той е богат на няколко неща. Първо – на имоти, защото има такива в цяла Южна България, но се говори, че има и такива в Гърция, които са отдадени под наем и от които се печели много добре, според запознати. Той е богат и с местонахождението си. Той се намира на кръстопът и хората от много места минават от там. Там се палят много свещи и това е манастирът, който гори най-много свещи на територията на България. Тук най-много хора се венчават, кръщават и им се четат молитви.

И се пита в задачата, защо в най-приходния манастир се сменя игумена с друг, който е много близък до митрополит Николай Пловдивски? Нима е необходим игумен, който да се вслушва преди всичко в желанията и волята на митрополит Николай!? Може би архимандритите Симон и Самуил, като принципни хора, не са правили именно това…!?

Светият Синод действа на един императорски принцип – не обяснява действията си. Синодът обаче дължи обяснение на хората за всяко свое действие, това не е събрание във Версайския дворец, все пак.

И още нещо. Митрополит Киприян обясни, че игуменът трябвало да е епископ. Тогава защо същият този Синод, на който е член и митрополит Киприян, до сега няколко пъти избира именно архимандрит, а не епископ, за игумен..? Нима нямахме и нямаме достатъчно епископи…? Ако е така, защо не се правят нови епископи, ако пък не е така, тогава защо от съществуващите епископи не се избра един достоен за игумен на Бачково, а се поставяха именно архимандрити, след скандалния епископ Борис..!?

Въобще, смяната на върха в Бачково не разреши никакви проблеми, а напротив – постави нови въпроси. И сега какво да очакваме в Бачково, нови „чудеса“, както стана в Троян в началото на „ерата Сионий“, ли…!?!?! Ще се откриват „неоткрити“ икони, „неизвестни“ богослужебни книги, ще се сменят проскинитарии, въпреки, че старите са по-красиви, или пък ще се строи нова тронна зала за новия/стар император…!?!?!?

За императорът е ясно, май само слепите не го разбраха, но май царят наистина е гол, този път обаче - неприлично дибидюс…!


За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: