понеделник, 23 февруари 2015 г.

ЦЪРКОВНИЯТ ИНДИАНА ДЖОУНС С НОВИ „УНИКАЛНИ ОТКРИТИЯ”!!!


Троянската икона Архангелски събор

Преди дни БНТ 1 излъчи репортаж, в който показа, как игуменът на Троянския манастир епископ Сионий представя новооткрити експонати, които, според него, са уникални и не са виждани до сега. Епископът заяви, че това са части – ореол благославящи ръце и други, които са били поставени на чудотворната икона на Света Богородица Троеручица.

Оказва се обаче, че не ставало дума за компютри, а за компоти, както май вече стана традиция. Та за какво иде реч…!?

Трябва да припомним, че благославяща дясна ръка в православната иконопис има само Господ и мъже-светци, които приживе са благославяли, тоест са били свещеници, или епископи. Пресвета Богородица не можа да има благославяща десница, поради простата причина, че тя не е мъж и не е свещеник. Това е първият спорен момент, има обаче и втори.

На въпросните ореоли се забелязва надпис, който гласи: „вечно съществуващият”. Това е изписано с гръцките букви „омега”, „омикрон” и „ни” - ω о ν. „Вечно съществуващ” обаче е само Господ. Освен това второ несъответствие, се оказва, че има и трето.

На чудотворната икона Христос е изобразен като дете. Въпросният ореол не е можело да е негов, защото няма как на малка фигура да се постави толкова голям ореол.

Следващото несъответствие е, че се представя щит, а Богородица не е воин, така че тя няма как да носи щит! Този щит е от друга икона, която показваме на нашата фотография. Това е иконата „Архангелски събор”, на която Свети Архангел Михаил е без щит, но дупките от монтирания щит все още стоят. Ако се наложи щитът, ще се види, че по всяка вероятност те ще съвпаднат.
И така да обобщим, епископ Сионий, който нашумя вече като църковният ни Индиана Джоунс, се оказва, че конкурира дори професор Овчаров.

Не много отдавна църковният Индиана Джоунс „откри” уникална икона в Лопушанския манастир, само дето други епископи оспориха това „откритие” и го обявиха за шарлатанство. По-късно вече в Троянския манастир, Сионий „откри” уникална книга, която кой знае как, до сега не е била открита от предишните игумени и монаси, пребивавали в светата обител. След това Величкият епископ отново „откри” „лични вещи” на хаджи Макарий, между които и снимка от погребението му, което очевидно няма как да е негова „лична вещ”, поради простия факт, че по това време въпросният вече не е бил между живите и не е имал „лични вещи”!

Сега епископ Сионий отново „открива” ореоли, щитове и благославящи десници от Чудотворната икона на Пресвета Богородица…! Питаме се, какво ли ще е следващото откритие на предприемчивия епископ, дали - изчезналия кивот, който Инди така и не можа да открие, или философския камък, дали пък няма да „открие” я някоя нова Торинска плащеница на Зелениковец в скита на троянската обител, „Св. Йоан Кръстител”, или пък самият Свещен граал…, примерно в другия скит, „Св. Николай”, в гората срещу, манастира…!

И накрая да припомним. Чудотворната икона е достатъчно известна по света. Тя няма нужда от толкова евтина реклама. Който има нужда от помощта й, той непременно ще стигне до нея и до благодатта й. Няма нужда с фалшиви „открития” да привличаме не вярващи, а клиенти на манастира.


И накрая, в коментар на последните събития, бивш екскурзовод от манастира ни обясни, че чудотворната икона винаги е била почитана и „откриването” на несъществуващи елементи от нея най-малкото е непочтено. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: