неделя, 19 октомври 2014 г.

СВЕТО-СЛИВЕНСКИ ЙОАНИКИЙ СЕ „СДОБИ” С ЧУДОТВОРНА ИКОНА!


Снимка: БГНЕС

Дядо Йоаникий – свето-сливенския владика, получи чудотворна икона….! Както казваше една позната…”жива да не бях, ама съм…!”. Въпросната икона се оказа хартиено копие, с алуминиев обков, който е посребрен. Така митрополитът вече се „сдоби” с чудо на чудесата - „чудотворна икона”. Казват, че копието обладава свойствата на оригинала. Демек, когато се направи копие на чудотворна икона, то също е чудотворно. Да, ама не, казваше великият Петко Бочаров преди години.

Иконата се рисува по така наречения неръкотворен метод. Тоест, ръката на този, който зографисва, не се движи по негова воля, а по волята на самия Господ, който направлява движенията, за да може иконата наистина да има свети свойства. Заради това се молим на иконата, защото тя не е картина, нарисувана от някого, а е неръкотворен образ, който реално ни чува и ни помага, когато заслужаваме. Така че, това, че копието обладава свойствата на оригинала, звучи като „мижи да те лажем”, шъ мъ прощават, значи!!!

Въобще, как може да се „произвежда” чудотворна икона, що за идиотско словосъчетаване - „производство” и „чудотворна икона”…!?

По всяка вероятност въпросната икона струва не повече от 500 лв., смятат експерти.

Чудотворните икони правят чудеса, те са живите чудеса и днес. На Атон има много такива икони и те ежедневно извършват чудеса. Понякога икона е пренасяна с лодка до корабче, на което пътуват жени, на 500 метра от брега на Атон, за да се поклонят дамите на светинята. Това също е чудо на иконата, тя отива при богомолците, самата тя...

Някак, не е редно да превръщаме това уникално явление за Православието, в шир-потреба…! Грехота е, това е поругание!


Чудотворната икона няма копия, тя е една, човек може да си я купи на картичка, но истинската икона е само една, защото е уникална и защото чудесата не са от нейно име, а от самата нея! 

Няма коментари: