неделя, 19 октомври 2014 г.

„ТРОЯНСКИЯТ ВАСИЛЕВС” КАТАСТРОФИРАЛ С КАЛЯСКАТА СИ…!?


"Ен Христо Тотео пистос базилеус, ке автократор..."

Игуменът на Троянския манастир Негово Величество, „великият” Велички епископ Сионий катастрофирал със собствената си каляска-кабриолет, твърдят хора от село Черни Осъм. Преосвещенството било на гости в селото, попрекалил, твърдят по традиция, с руйното винце и бистрата ракийка и на връщане, докато се опитвал да се концентрира по пътя, държейки юздиде като връвта на подрасника си, явно  изпуснал контрол.

Следва катастрофа, каляската се обръща, черноризецът излита от нея и се отървава  само с натъртвания и охлузвания. Казват, че Господ пази лудите и…пияните…! Едно обаче е хубаво, явно Господ повече обича коня, защото на клетата животинка, теглела луксозното возило на епископа-василевс, му няма нищо, твърдят запознати.

Местните селяни още си тресат стомасите от смях по комичната ситуация, но, смехът е до тук!

Вече имаше подобен инцидент, къде, къде по-модерен от този, но не и толкова ефектен. Един пияница-шофьор беше „командирован” обратно в епархията-майка, това беше архимандрит Григорий Лозев от Троянския манастир. Не стига това, но той беше заловен втори път пиян, без книжка, отново да управлява четириколото си возило. Явно климатът в Троянско, или пък изпаренията от заложеното винце и джибрите ракиени оказват някакво доста странно влияние, все пак, такъв е сезонът!

За какъв му е на един епископ да се завозва с каляска!? Хайде, приехме, че направи „тронна зала” в манастира, все пак, да посреща там гости, макар че монарси не идват на гости често – има-няма – на столетие поне! Щеше да прави параклис с олтара на запад…., а сега, каляска, че и катастрофа, при това в нетрезво състояние…!

Ех, този Троянски манастир, не му върви и това си е! Уж проблемът беше, че бил гей-свърталище. Изгониха нарочените за „гейове”, един дори умориха физически, а сега се оказа, че така наречените „гейове” въобще не са били дори малък проблем.

Какво по-ефектно от това, епископ да се вее с каляска…(…дори звучи абсурдно…), развявайки бурната си лицева растителност като същи един рокер…, дано само не е викал през това време и „хеви метъл ко*елета”, защото наистина щеше да е смъртоносно….смешно…!

Дано и да не е бил с императорската си корона, пардон, епископската си шапка, че ако е литнала и тя към дерето, подир каляската, сега какъв епископ ще е … без корона…!?

Е, каляската може и да е потрошена, ще се оправи, великия Велички ще се понамаже  с „Волтарен” тук-таме, пък ще му мине, остава поне тронната зала.


И така, да обобщим, имаме тронна зала, имаме каляска, макар и в дерето, следователно и основателно имаме и василевс, макар и понатъртен и обилно обгрижван от местните винарки. Лъжа ли е, истина ли е, но за последните казват, че като кацнели на стобора,…кучетата ги лаели…! 

1 коментар:

Анонимен каза...

Венци Жеков,
Има една любопитна история с ген. Грант и пристрастието му към уискито.
Прочети я!
Може пък това премеждие с дядо Сионий да го разчетеш по друг начин!