вторник, 28 октомври 2014 г.

Животът на бъдещото правителство зависи от ДПС, смята Живко Георгиев


Снимка: БГНЕС

„За да знаем, колко живот би имало едно правителство на малцинството, трябва да питаме ДПС. Винаги е възможен разпад на Реформаторския блок, но все още е рано да се каже. Те остават двулика формация и във всеки случай не можем да говорим за единен блок в политически смисъл. Това не е единен субект и все по-малко ще бъде такъв“, коментира пред novinite.bg, социологът Живко Георгиев, по повод факта, че Радан Кънев не присъства на срещата на лидерите, която се организира от Бойко Борисов, за съставяне на ново правителство, което беше изтълкувано като начало на разпада на Реформаторския блок.

На въпрос, дали Меглена Кунева ще заеме поста вицепремиер, Георгиев коментира, че това няма особено значение. „Това ще е само символичен жест. Реалната власт ще е в други“, твърди още социологът. По думите му, при така стеклите се обстоятелства, стабилно управление не е възможно.

„Не вярвам, че има гарантирана подкрепа от Патриотичния фронт, не защото там биха могли да се разпаднат. Когато стане ясно, как функционира новата властова структура, каква е ролята на ДПС, патриотите ще попаднат в неудобна  ситуация. Ще трябва да решават по-категорично, какво ще правят“, коментира Живко Георгиев.

Според него, правителството може да се сформира всеки момент и по всяка вероятност ще мине. „Дори БСП би го подкрепила.Те също имат интерес да има някакво правителство и по възможност – дясно. Нейното бъдеще до голяма степен е прилично, ако тя е лява опозиция на десен кабинет“, категоричен е социологът.

За novinite.bg

Няма коментари: