сряда, 15 октомври 2014 г.

Митрополит Григорий става даскал?


Снимка: БГНЕС

Търновския митрополит Григорий става преподавател в Пловдивската духовна 
академия...!? Той вече е организирал „бизнес“ с продаването на учебници, коричната цена на които е 20 лв., но понеже те биват продавани от Високопреосвещенство, заради това, както се казваше в един български филм, „цената ти рипа“, почти двойно – 35 лв...! 

Митрополитът ще преподава френски и английски език...! Интересно, как ще ги преподава, след като няма филологическо образование и по двата езика, но нейсе. Друг е и въпросът, че академията не е призната като висше училище от българското образователно ведомство, както не е приета и извън страната, освен от църковните институции, разбира се. 

Злите езици шептят, че било предложено и на Йоан Варненски и Великопреславски да преподава, но той тактично отказал. Самият пловдивски владика пък станал преподавател по Пастирско Богословие и Литургика, без да е хабилитиран за преподавател във висше учебно заведение! 

Наистина, митрополит Григорий Търновски, който е спряган за довереното лице на българската политическа левица в Църквата, е пребивавал в икуменически институт, където е изучавал френски език, но по тази логика, всеки от нас е изучавал Космоса по Природознание в 4 клас, което обаче не го прави автоматично космонавт...! 

И още, това ли е работата на един митрополит, да се занимава с преподаване на езици, които при това нито има право да преподава, защото не е хабилитиран, нито пък ги знае на такова ниво, че да ги преподава в академия...!? Митрополитите трябва да си стоят по епархиите и да си гледат задълженията на епархийски владици, а не да тичат по страната и да се чудят от къде да поприпечелят още някой и друг лев. Не това е достойна дейност за едно Високопреосвещенство...! 

Още повече, че Търновска епархия нито е цъфнала, още по-малко пък - вързала, но няма и как да стане, след като епархийският й митрополит си покъса епитрахила да обикаля по светски събития, „селско-провинциални“ епископски хиротонии и да преподава академична „Всичкология“...! 

Няма коментари: