вторник, 30 септември 2014 г.

Възстановяват „Гетсиманската градина“ до ....Троянския манастир?


Снимка: ЕРА/БГНЕС

Не, не, не е шега, така поне твърдят местни жители от с. Орешак, които помнят ресторант „Гетсиманската градина“, който се намирал съвсем близо до Троянската света обител, над р. Черни Осъм. Неотдавна игуменът на манастира разгони продавачите около обителта, с надеждата, че така гони и търговците от храма, но се оказа, че само месеци по-късно, до манастира ще се отваря пивница, която при това е с история и носи изключително благозвучното и най-вече – подходящо за такова място име: „Гетсиманската градина“...!

Колко романтично и колко вълнуващо – кеф ти Троянски манастир, кеф ти – троянска сливовица...! Пък дето се вика, ако им доскучее на монасите, които впрочем още ги няма в манастира, защото там е само игуменът и един архимандрит, ...та ако им доскучее, винаги могат да отскочат на 10-тина метра отвъд манастирските порти и да се насмучат на воля с огнена течност, та да им олекне на душицата от литургии, ектения, пения и тем подобни...!

Уж изгонихме търговците от храма, та да може манастирът да е духовно средище, така поне беше заявено от игумена на Троянския манастир, пък сега, ново пет,...кръчмица ще се отваря...за повече "православна" романтика!

За да сме честни пред читателите, трябва да кажем, че информацията за отдаване на терен за възстановяване на кръчмата и дългосрочен договор за това, достигна до нас от хора от Орешак. Те ни припомниха, че въпросната кръчма е горяла преди около 25 г., когато имало дело срещу счетоводител на заведението, който, за да не бъде уличен в престъпление, подпалил пивницата и тя изгоряла. Въпреки това същият бил заловен и осъден.

Сега, според хора от Орешак, манастирът отдавал дългосрочно терена за възстановяване на заведението, което било с решение на Светия Синод, защото манастирът е ставропигиален, демек – подчинен на Патриаршията. Свързахме се с официален представител на администрацията на Светия Синод, който ни обясни, че не му е известно такова решение на Синода, което обаче не означава, че такова решение липсва въобще...!

Истината ще излезе скоро, когато и ако започне строителство на пивница почти пред портите на Светата обител. А до тогава, нищо не ни остава, освен да се надяваме, че това все пак няма да се случи!

В Орешак има достатъчно кръчми и заведения и едва ли именно пред портите на манастира трябва да има още една пивница, още повече, че хората от селото са удивени от факта, че двамата, които щели да възстановяват питейното заведение, били видни представители на „дървената мафия“ в региона.

Преди години, тогавашният игумен на манастира епископ Теодосий Деволски в устно разпореждане е забранявал да работят скарите и пивниците, в близост до манастира, по време на Великите пости. По-късно друг игумен – епископ Григорий Браницки е държал това да бъде заложено в договора за отдаване под наем на заведението/заведенията.

Новият игумен, който разгърна обилно строителство в манастира и постепенно го превръща в хотелско/атракционен парк, явно няма ни най-малко намерение да възпира повика на душата, когато тя вместо „Иже херувими“, сладкопойно припее: „Ой, ракийчице, ти благост...“!

Няма коментари: