понеделник, 29 септември 2014 г.

Твърдото гориво е предпочитано за отопление през зимата


Снимка: БГНЕС

С наближаването на зимата и данните от синоптиците, че тя идва още на 17 октомври цените на горивата тръгнаха нагоре. Един кубик дърва за огрев, в зависимост от начина на предлагане, например на така наречените „метровки“ - с дължина около един метър, се продават за около 65 лв. на кубик, в София, при положение, че преди година можеха да се намерят и на 55 лв. Същото количество дърва за огрев, но в по-различни разфасовки, могат да се закупят и на цена около 50 лв. извън София. Твърди се, че едно двучленно семейство може да се отоплява ефективно с до два кубика дърва за зимен сезон, при положение че се ползва обикновена печка и тя се пали само вечер и за кратко – сутрин.

Цената на въглищата също е различна, в зависимост от калоричността, както и от мястото на предлагане на суровината. В София и по-големите градове винаги е малко по-скъпо от малките населени места и селата, където и хората са в голямата си част по-възрастни и с по-ниски доходи, което налага и по-ниската цена, сочат наблюдения на експерти. В Северна България например, чувал въглища със средна калоричност, около 25 кг., се продава за около 6-7 лв. За същото количество цената в Ямболско е 6,50 лв.

Според търговци, цената е в зависимост от типа разфасовки. Насипното купуване на тон винаги излиза по-евтино от купуването на чували. До 340 лв. на тон достига цената в различните райони на страната.

Според потребители, тон Чукуровски въглища струват около 180 лв., но твърдят, че остатъчният продукт е много висок, което говори за много ниска калоричност. От широко достъпните въглища най-добрите са от Донбаския басейн, които струват между 340 и 360 лв. за тон и от тях отпадъчният продукт от една кофа суровина е около една шепа прах и това говори за висока калоричност.

Така популярните брикети и обогатените брикети са по-малко търсени, защото се произвеждат от предварителен отпадъчен от въглищата продукт и това ги прави с нисък процент на калоричност.
Пелетите са с най-висока калоричност, това са брикети от дървесинни отпадъци, но цената им е твърде висока и те са крайно непопулярно гориво.

Отоплението на ток винаги е било по-скъпо от това на твърдо гориво, а газта все още не е достъпна за всички домакинства. Отоплението на средно голям апартамент с ток през зимата излиза около 200-250 лв. на мeсец, докато на газ е не повече от 180 лв. Това прави синьото гориво предпочитано, но все още инсталациите за използване на газ за битови нужди държат високи цени, което превръща синьото гориво в елитарен начин за отопление в България.

За novinite.bg

Няма коментари: