четвъртък, 25 септември 2014 г.

Кръщавки в патриаршеската катедрала-ДА, или…ДА…!?



Снимки от случайни профили във "Фейсбук"


Има ли право да се извършват кръщавки и венчавки в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски”? "Определено не", ни казаха от Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ-БП. Опитахме се да намерим контакт и с предстоятеля на храма - Тивериополски епископ Тихон, но от Синода ни уведомиха, че не са оторизирани да ни предоставят негов мобилен телефон или поне e-мейл. Да сме го търсели в храма! С една дума, елегантно ни финтирха, като ни пратиха на лов за "зелен хайвер", какъвто явно са убедени, че има...! 

В същото време обаче, проблемът стои. Как, след като няма право да се извършват кръщавки и венчавки, в социалната мрежа се появяват снимки, които показват, как се извършва кръщене именно в патриаршеската катедрала, където кръщавки и венчавки могат да се извършват само на семействата на монарх, или държавен глава?!

Дали правилата са само за някого и всеки може да ги нарушава срещу съответната сума…?! Правилата са за това, за да бъдат спазвани от всички, оказва се обаче, че някои правила не важат за някои хора и ние просто питаме ЗАЩО…? За жалост, нямаше кой да ни отговори!

Няма коментари: