събота, 6 септември 2014 г.

СКАНДАЛЕН АРХИМАНДРИТ ЗАМИНАЛ ЗА АТОН…?


Снимка: novanews.bg

Скандалноизвестният архимандрит Григорий Лозев от Троянския манастир, който беше хванат два пъти да управлява автомобила си в нетрезво състояние, както и беше заснет в нецензурна ситуация с жена, отново е „звезда” в новините..! Източници от Църквата предполагат, че въпросният архимандрит е заминал за Атон и по-конкретно - в българския манастир Зограф.

„Ако даден монах е каноничен като ръкоположение и ако има писмо по реда, който е установен, тогава няма проблем даден клирик да се премести в друга поместна православна църква. При преместване се запазва, както сана, така и наградите, и ръкоположенията”, твърдят от Църквата.

Официалната информация е, че архимандритът вече е клирик на Вселенска патрирашия. Съобщението е потвърдено и от един от митрополитите.

Към Вселенската патриаршия обаче се числят остров Крит, където едва ли е заминал въпросният архимандрит, известен с буйния си нрав. Кипър е автокефална църква, а в Гърция е Еладската архиепископия. Единственото място, което е подчинено на Вселенската патриаршия е именно Атон. А на Атон едва ли нашият архимандрит би отишъл в друг манастир, освен в българския, защото при положение, че има български, за какво ще му е да ходи в друг,  а дали ще го приемат на друго място…!?
Самият архимандрит Григорий е заявил, че отива „в много голям манастир”, а във Вселенската патриаршия голям манастир има само на Атон.


Дано, ако въобще е на Атон, въпросният клирик не се представя като архимандрит, защото там, както е добре известно, много тачат клирици със самочувствие и особено самонадеяни…! Само за сравнение, в най-големия гръцки манастир на Атон – Ватопедския, има 116 монаси, от които има само 4-ма свещеници  2-ма дякони. Останалите и да ги набиеш, пак няма да искат да стават нещо повече от това, което са – обикновени монаси!

Монасите, истинските монаси са отишли на Атон за духовен подвиг, а не за да получават титли и да правят кариера, това обаче едва ли е известно на нашият клирик, който в Троянския манастир злословеше по адрес на братята си и вдигаше дивни купони в монашеската си килия, включващи рап, черна музика и други „блажни” забавления, заради които беше прогонен от обителта. 

Няма коментари: