вторник, 9 септември 2014 г.

РЕПРЕСИРАНИ ПРЕЗ КОМУНИЗМА СЕ СЪБРАХА ПРЕД НДК


Снимка на автора. 

Репресираните от комунистическия режим в България и техни наследници се събраха на протестен митинг пред параклиса и черните плочи,с жертвите на комунизма, в градинката пред НДК. Събитието беше организирано по повод годишнината от преврата от 9 септември 1944 г.

Молебен за заупокой на загиналите отслужи представителят на Алтернативния Синод на Българската православна църква, Неврокопски митрополит Гервасий, в съслужение с други монаси и свещеници.

„Отбелязваме 70 години, откакто над благословената българска земя падна комунистическият мрак. Несъвместима с Християнството, комунистическата идеология донесе непоправими страдания на българското духовенство и на българския народ, на вярата и любовта към Спасителя Господ Иисус Христос, на любовта към човека и упованието”, посочи алтернативният Неврокопски митрополит Гервасий.

Лектори припомниха, че трябва да се прощава, а не да се търси мъст, но историята трябва да се помни и да не се забравя, за да не се повтарят грешките от миналото.

На събитието присъстваха също и министърът на външните работи Даниел Митов, заместник-председателят на Столичния общински съвет Вили Лилков, кандидат-депутати и политици, граждани и интелектуалци от София и страната.

По-късно присъстващите тръгнаха на шествие от градинката пред НДК до паметника на Съветската армия. 

За novinite.bg

Няма коментари: