понеделник, 19 декември 2016 г.

УЧИТЕЛ: МОН Е ИЗГОТВИЛО МНОГО ДОБРА ПРАВОСЛАВНА ПРОГРАМА

Снимка: МОН
В 9 кл. е въведено обучение по Нов и Стар завет, както и житията на българските Светци, в часовете по Български език и литература. Това беше преди десетина години и учителите тогава преминаха обучение. Тогава те масово не можеха да се справят, защото учебниците бяха хубави, но нямаше индивидуална подготовка.

Разрешено беше, ако учителят желае, в тези часове да влиза богослов, или човек, който е достатъчно грамотен в материята, споделя преподавателят по история Наташа Войкина. По думите й, учителите постепенно са свикнали с тематиката, но и сега има такива, които викат богослови в тези часове, за да разясняват темите по-прецизно.


По време на олимпиадата по литература в 10 кл. се появи изненада. Тогава на много места окръжният тур се проваля, защото се пада житие на български светец, което учениците не умеят да тълкуват. Тогава става ясно, че новите изисквания са ясни, но трудно се спазват, спомня си Войкина. Според нея, МОН е изготвило много добра православна програма. Учебниците са така написани, че съзнателният учител може да формира една прилична религиозна култура, без да караме децата да ходят на Църква, твърди преподавателят. 

За teacher.bg

Няма коментари: