неделя, 11 декември 2016 г.

МИТРОПОЛИТ КИПРИАН Е НОВИЯТ АРХИЕРЕЙ НА СТАРА ЗАГОРА!

Старозагорски митрополит
Киприан. 
В синодалния параклис "Св. цар Борис" Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия в пълен състав, след Св. Литургия проведе каноничния избор за нов Старозагорски митрополит.

С 8 гласа "ЗА" от общо 13 гласа Св. Синод избра за Старозагорски митрополит ТРАЯНОПОЛСКИ ЕПИСКОП КИПРИАН.

Неговият подгласник Месемврийски епископ Яков бе удостоен с 0 гласа.

Останалите 5 гласа бяха "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ".
Самият патриарх Неофит прогласи избирането на Траянополски епископ Киприан за нов член на Св. Синод в качеството му на Старозагорски митрополит.

КОЙ, КАК ГЛАСУВА

Общо 8 гласа "ЗА" това нов старозагорски митрополит да стане траянополският епископ Киприан дадоха: патриархът и софийски митрополит Неофит, сливенският митрополит Йоаникий, видинският митрополит Дометиан, великотърновският митрополит Григорий, плевенският митрополит Игнатий, ловчанскиат митрополит Гавриил, пловдивският митрополит Николай и западно-и средноевропейският митрополит Антоний.

Общо 5 гласа "ВЪЗДЪРЖАЛ се" дадоха: На Сащ, Канада и Австралия Митрополит Йосиф, доростолският митрополит Амвросий, варненският и великопреславски митрополит Йоан, неврокопският митрополит Серафим и русенският митрополит Наум.
Така вторият кандидат за старозагорската митрополитска катедра Месемврийски епископ Яков получи 0 гласа!

ЕДНА ГЛЕДНА ТОЧКА

Това което притеснява в случая е следното. Пет архиереи-членове на Светия Синод са гласували на практика без мнение. Те не одобряват нито единия, нито другия кандидат за митрополит. В същото време обаче листата на достоизбираемите е подготвена именно от същите тези действащи митрополити и е меко казано странно, как така, те веднъж са определили сред достоизбираемите и епископите Киприан, и Яков, а после не гласуват за нито един от двамата!

Ако те са имали други фаворити, сред останалите, които отпаднаха на първичните избори в епархията, това е някакво обяснение, но все пак, става дума за избор на събрат – митрополит, как може да нямаш мнение, това е странно...! И ако за Йосиф Американски има все пак някакво обяснение, зарази легендите, които се носят, за отношението му към новоизбрания Киприан,  то какво е обяснението за митрополитите Амвросий, Йоан, Серафим и Наум…! Те  нямат никакво отношение към това, кой ще е събратът им в Синода, ли…или….!? Не може да нямаш мнение, когато имаш избор, а избор реално имаше, липсата на мнение говори за надменна безразличност, или поне така изглежда отстрани!

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Траянополският епископ Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.

Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий.

Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора.

От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“.

От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г.

Изпълнявал е различни длъжности във Врачанска епархия.

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Носител е на църковни отличия и множество музикални награди.


Избран за Старозагорски митрополит от Св. Синод на БПЦ-БП на 11.12.2016 г. в синодалния параклис "Св. княз Борис-Михаил" в София.

За фейсбук-групата "Православни новини"








Няма коментари: