четвъртък, 8 декември 2016 г.

УЧИТЕЛИ РАБОТЯТ БЕЗ ЗАПЛАТИ – ДО КОГА…!?

Снимка: Отворен обществен съвет
Учители от Ардинско работят без заплати от 6 месеца, проблемът е от 4 г.! Това стана ясно тези дни от репортаж на една от националните телевизии. Въпросът е, кой търпи това положение с учителите и защо държавата не се е намесила до сега, цели 4 години…!? Къде е било МОН и няколкото министри, къде са инспекцията по труда, Регионалният инспекторат по образование, къде са заинтересованите институции? Как е възмогно, учители, при това в държавно училище, но дори и да беше частно, да работят без заплати…?! Това не е абсурд, това е наистина пълен абсурд!

Обяснението било, че няма пари…!!! Защо няма пари, как така няма пари за държавни служители, които при това работят и то доста отговорна работа…?

На практика, този тип заетост, когато се работи, но не се заплаща за положения труд, силно наподобява работата в някои частни фирми. За съжаление все още има такива, които наемат хора, уж за стаж, уж за временен срок, уж на изпитателен срок и след седмица-две, до месец, освобождават наемниците си, като разбира се не им заплащат за труда!

Този тип трудови взаимоотонешения сякаш е познат само по тези географски ширини, защото, при подобно правно основание за наказание, в една нормална държава, където грижата за работника е реална, а не е романтичен палиатив, до сега тази фирма да е закрита и на собственика й да е забранено да развива, каквато и да е дейност на терорията на съответната държава!

У нас, не за частна фирма, говорим за държавно училище, където учители са превърнати в роби – работят, без да получват нищо в замяна, при това продължават да работят от страх да не би да си изгубят работата, въпреки, че го правят на практика напълно безвъзмездно!

Да, учителите се надяват, че ще получат поне по една пълна заплата за празниците, вместо – дължимите им заплати за половин година! До там сме я докарали, да се надяват поне на нещо малко, въпреки, че им се дължи много…!!!

Държавата, в лицето на заинтересованите и отговорни институци, отпуска някакви си там 8-9 хил. лв., но за заплатите на учителите са необходими близо 50 хил. лв.! И как ще я карат тези хора, ще работят без пари ли, до кога така…? Нали задълженията към тях и техния честен труд се трупат, ако сега няма 50 хил. лв., след още половин година ще са нужни нови 50 хил. лв. и общо те ще станат 100 хил. лв.! Следователно, задължението расте, а учителите стоят на работните си места, защото нямат избор.

Така поне работят, може и да не получават пари, но поне са на работа и ако държавата благоволи в едн момент, след неизвестно време, може би ще благоволи да им заплати труда, но поне до тогава са на работа…! Голяма утеха, няма що…!!!

Това е робска психика, която се толерира и дори насърчава от държавата, това е истински позор…!


И отново питаме, къде са инсттуциите, къде е най-вече Главна инспекция по труда…? Тя нямала правомощията на съд, добре, никой и не иска това от нея, но защо не се самосезира, защо сама не потърси съдействие дори и на националния омбудсман, защото сиутацията е наистина невероятна, а хората стоят без пари, угнетени и унизени от същата тази държава, за която на практика работят честно и почтено, години на ред…! 

За teacher.bg

Няма коментари: