сряда, 14 декември 2016 г.

НОВИ ЕПИСКОПИ – ДА, НО КЪДЕ…!?

Ще имаме нови епископи! Новината е чудесна, защото Църквата ни наистина се нуждаеше отчаяно от нови висши кадри. Особено след като Траянополския епископ Киприян стана митрополит, епископатът намаля съвсем. Но като повечето неща у нас, хубава работа, ама…!!!

И двамата кандидати за епископи са достойни. Единият е главен секретар на Синода и е повече от нормално, както и до сега, главният секретар да е епископ. Другият е игумен на манастир отдавна, достоен монах е! Само че, защо му е на митрополит Николай втори викарий? Това е третият му –първо беше Константийския епископ Антоний, настоящ европейски митрополит, след това – Арсений Знеполски, сега отново Константийски епископ Яков!

Според Устава на БПЦ, „…Светият Синод може да ръкоположи епископ за помощник на престарял или заболял митрополит…”. Е колко престарял е митрополит Николай, който е роден 1969 г., че да има до сега трима викарни епископи, с бъдещия епископ Яков…?!

Пак според Устава на БПЦ, предложението за викарен епископ става „…по искане на митрополит и по преценка на  Светия Синод…”. Добре, но защо, когато бившият вече старозагорски митрополит Галактион искаше, при това няколко пъти, викарен епископ, формално му се отказваше от Синода, въпреки, че Крупнишкият епископ Инокентий, който беше викарий на Стара Загора, вече беше подал оставка като такъв, а когато митрополит Николай ТРИ ПЪТИ поиска викарни епископи, и трите пъти искането му беше удовлетворено…!? Каква е тази „преценка на  Светия Синод”, защото доста наподобява двоен аршин, от където и да се погледне!?

Отново в Устава на БПЦ се казва, че „…Викарният епископ при богослуженията  подпомага  епархийския митрополит…”. Е хубаво де, Знеполски епископ Арсений, който е първи викарий на Николай Пловдивски недостатъчно ефективно ли „подпомага  епархийския митрополит”, че се налага и втори викарий в Пловдив, в лицето на бъдещия епископ Яков…!?

Обеснянието, че Пловдивска епархия била много голяма е несъстоятелно, първо, защото има много свещеници във въпросната. Ами Митрополит Йосиф в Америка, да не би да му е малка епархията – САЩ, Канада и Австралия…, а доста години беше сам, без викарен епископ, преди заминаването на Даниил Драговитийски!? Митрополит Антоний също е сам в Европа, поне за сега…! По тази логика Йосиф Американски трябва да има поне трима епископи – един за САЩ, един за Канада и един за Австралия…!


Пак повтаряме, нямаме нищо против, дори поздравяваме Синода за решението за нови епископи! Вероятно и двамата, наречени са съвестни духовници, това няма нищо общо с другото. Ако ще се правят нови епископи, защо поне единият не отиде във Враца, където за момента няма нито митрополит, нито викарен епископ…!? 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: