понеделник, 5 декември 2016 г.

КОГО ЩЕ ИЗБЕРЕ СИНОДЪТ ЗА НОВ СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ…!?

Разбира се, че няма как да знаем, кой от митрополитите ни, как ще гласува на окончателния избор за нов митрополит на Стара Загора. Разбира се също, че това пък по никакъв начин не ни пречи поне да предположим, кой, как би гласувал, като по този начин направим поне отчаян опит за прогноза.

Потърсихме мнението на свещеници и монаси и стигнахме до интересни изводи, които ни дават една относително ясна, но и не съвсем толкова ясна картина на бъдещите избори в неделя.

Според интервюираните, патриархът, който разполага с два гласа на изборите за нов митрополит, не би подкрепил епископ  Яков, защото ако го приемаше така, нямаше да го остави в Русе, а по-късно и да го „забрави” в Бачковския манастир, където той е на временно разположение и където той отиде, след като Неофит стана патриарх. Пропомняме, че епископ Яков беше викарен епископ в Русе, докато Неофит беше митрополит там. Най-малко патриархът щеше да го издърпа поне за втори викарий в София, смятат запознати.

В същото време, според интервюираните, патриархът е много близък със задграничния ни митрополит Йосиф и той му влияе а Йосиф Американски не би подкрепил Киприян, заради легендите, че именно той е върнал в България изпратения му само за около година викарен епископ Киприян. Отново припомняме, че патриарх Неофит има право на два гласа. Ако митрополит Йосиф, който се води за приближен на патриарха, успее да го „наговори” срещу епископ Киприян, то тогава патриархът може и да предпочете другия кандидат - епископ Яков, което обаче не е особено силно вероятно.

Повечето интервюирани са на мнение, че митрополитите Йоан Варненски и Йосиф Американски са против епископ Киприян. Интересно е митрополит Йоаникий, за кого би гласувал. Като се има предвид обаче, че той е силно зависим от някои емблематични свещеници в епархията си, които са твърде приближени до един от изгубилите състезанието за Стара Загора, то вероятността, те да окажат влияние на светосливенкия владика  и той да гласува срещу епископ Киприян и в полза на епископ Яков, е твърде голяма.

Предполага се, че Врачанския митрополит Калиник ще гласуват срещу викарния си епископ Киприян, не за друго, а защото е привързан към него и едва ли ще иска да се разделят, особено пък сега, когато митрополитът е с разклатено здраве?

Твърди се, че един от най-влиятелните митрополити в Синода – Николай Пловдивски, не подкрпя епископ Яков, Дометиан Видински вероятно също ще подкрепи Киприян. Григорий Търновски вероятно ще застане зад кандидатурата на Киприян, защото той обикновено гласува както Николай, както по всяка вероятност ще постъпи и Игнатий Плевенски. Вероятно Гавриил Ловчански ще даде гласа си за Яков. Доростолски Амвросий се предполага, че също ще подкрепи епископ Яков, а изпълняващият длъжността митрополит на Старозагорска епархия митрополит Антоний, който организира наистина демократични и свободни избори, вероятно също ще гласува за епископ Киприян. Повечето са на мнение, че митрополит Серафим Неврокопски също ще гласува за епископ Киприян. Йоан Варненски, също се счита, че ще е за е пископ Яков. Наум Русенски вероятно ще е за епископ Киприян.

Към момента поне, патриарх Неофит вероятно ще подкрепи епископ Киприян.

И ТАКА, ДА НАПРАВИМ СМЕТКАТА: ако горепосоченото гласуване се окаже вярно, поне към момента, епископ Киприян Траянополски получава 9 гласа, включително с двойния глас на патриарха,  а епископ Яков Месемврийски получава 6 гласа. Ако обаче патриархът гласува за Яков, нещата се променят, променят се и ако Йоаникий Светосливенски гласува за Киприян.

Тоест, съмнителните гласове, поне според запознати, са тези на патриарха и на митрополит Йоаникий.

Отново напомняме, че това са само предположения , които се основават само на частни мнения, за които предполагаме, или сме осведомени по неформални пътища. И все пак, логиката на сметките сочи, че решаващо ще е мнението на патрарх Неофит, както в повечето такива ситуации. Ако той подкрепи по своя воля епископ Киприян, то той ще е новият митрополит на Стара Загора, ако обаче той гласува по друг начин, което не е непременно по чужда воля, тогава двата патриаршески гласа отиват за епископ Яков и той ще получи 8 гласа, което оставя за епископ Киприян 7 и новият митрополит на Стара Загора ще е Яков, само при положение обаче, че се запази предполагаемият вот на Йоаникий Сливенски.

Има и друга гледна точка, според която митрополит Антоний ще гласува в полза на епископ Яков. Предполага се също, че Синодът ще гласува наказателно, срещу интересите на свещениците от Старозагорска епархия, за да ги накаже, заради това, че го поставиха пред неочакван избор. Според запознати, Синодът е очаквал двойката епископи - кандидати за Стара Загора да са епископите Григорий Браницки и Сионий Велички, а не Яков и Киприян. Това съответно би променило гласовете по такъв начин, че съвсем да не знаем, какви ще са резултатите...! 

Не бива да се забравя и фактът, че има някаква вероятност, макар и не особено голяма, някои от митрополитите изобщо да не гласуват, като например - Калиник Врачански, който е в Правителствена болница. 

Как обаче ще се развият нещата, ще разберем едва в неделя, на 11 декември, когато ще стане ясно, кой и как реално е гласувал, а до тогава ни остава само да предполагаме и да се догаждаме, но истината е само една и тя все още не ни е известна в пълнотата си! 

За фейсбук-групата "Правосравни новини"

Няма коментари: