четвъртък, 27 ноември 2014 г.

„Гуда будет риба“ в Троянския "манастир" /хостел/...!



Затвориха трапезарията на Троянския манастир! Епископ Сионий Велички е освободил двете останали готвачки и те са преназначени за продавачки на „манастирска“ ракия, „манастирско“ вино и „манастирска“ туршия. Интересно, какви ще да са тези "манастирски" продукти, след като никой не гледа градина със зеленчуци в манастира, тогава, как туршията ще е манастирска...? Тук грозде също не вирее, твърдят местни. Но това не пречи ракията да е "манастирска"..., виното - също. Информацията е от хора от село Орешак, които са озадачени от последните действия в ставропигията.

Формалният повод за затварянето на манастирската трапезария е, че тя ще бъде ремонтирана. Това е правено и преди, разбира се, едва ли за няколкостотин години, когато е правен ремонт на трапезарията, тя е била напълно затваряна.

Проблемът идва от това, че храненето е съществена част от Богослужението, тоест, докато монасите се хранят, винаги заедно впрочем, те се хранят, за да живеят, колкото да поддържат жизнени функции, а не живеят, за да се хранят. Докато тече този процес се четат поучителни слова и жития. Така освен тялото се храни и душата. Именно заради това на Атон например, трапезариите винаги се намират съвсем близо и обикновено – срещу църквата. Чете се молитва преди храна, чете се молитва и след храна. В Троянския манастир обаче, трапезарията се затваря. Дори и да приемем, че това е с цел ремонт, то в такива случаи преди е била използвана владишката трапезария, където отново цялото монашеско братство се храни заедно, докато приключи ремонтът на централната трапезария.

Интересно, как сега, когато няма да се организира хранене на братството в манастира, та...как ще се извършва Богослужението, от което, пак казваме, храненето е съставна и неразделна част...!?
Пости са, Рождественски пости и именно в това време, игуменът решава да прави ремонт...! Къде ще се храни братството, което впрочем го няма де. Братството на Троянския манастир се състои от игумена Сионий и архимандрит Василий. Последният обикаля страната и чужбина като таксидиот...! Иначе, местни хора разказват, че калугерите се хранят в ресторант „Горски кът“ в селото.

Пак припомняме...пости са...! Дали пък в ресторант „Горски кът“ е подходящо да се хранят калугери, още повече преди Рождество, пък и по принцип...!? сигурно там сервират постна сланина, постно свинско вретено или пък ракийката и винцето са благословени. Както се казва, при добро желание „гуда будет риба“...!

Предишните монаси, нали бяха перверзници, обаче можеха да се хранят заедно, а докато се случваше това, монах Василий им четеше жития, сега, докато Императора Велички се храни, а архимандрит Василий скитосва по широкия свят, в „Горски кът“ вероятно ще четат „Житие и страдание грешная „принцесная“...!!!

Изгониха монасите от истинското братство на Троянския манастир, защото не били добри монаси. Явно тези, които изядоха стадото на манастира, че опукаха и едно теле отгоре, изпоиха се с истинската манастирска ракия и вино, та капка не остана, явно това са по-добрите монаси.
Ами като няма да има трапезария, то за какво пък е да има и Богослужение.

Така и така има достатъчно хотелски стаи и килии, в които постоянно ще се „откриват“ „уникални“ ръкописи, броеници, свръхстари вощеници, тук-таме може и - ибрици...! Така и така скоро ще отвори врати и кръчмата „Гетстиманската градина“ почти под прозорците на някогашните килии, да вземем направо да турим един надпис над входа на Троянската света обител - „Пивница „Дамарче“ и да се свършва. Поне да сме наясно, че това е официален църковен хостел – тип гараджийския „Хотел „Цура“, с яка кръчма в него, защото именно на това замяза един от ставропигиалните ни манастири – на селски хоремаг.

Пък ако рече игуменът, все ще се намерят и танцьорки на пилон. Готвачките дето ги е освободил, за да продават „манастирски“ туршии и ракии, могат да бъдат преквалифицирани бързичко в „пилонки“. Да стоят два месеца на „Зелениковец“, на хляб и вода, ако оцелеят – готови са...!

3 коментара:

Анонимен каза...

Ti si bolen, bezmozachen, geitak draskach, lapach na anadolski patki... Derzaii i pravi optiti s Filaret pyk koi znae nqkoi ot vas moje i da zabremenee ;) Jalak si Analoslav Patkolapov

Porthos (arbiter elegantiarum) каза...

Абе, Венци, имаш ли представа защо защитниците на Поликарп и на Сионий, когато пишат като анонимни, са толкова детайлни в образността на гей-обидите? Аз имам една предварителна, но исках да се допитам и до тебе...

Д.Г каза...

Явно леля Сиса и кака Поли са се активизирали