сряда, 5 ноември 2014 г.

Кажи си Поликарпе....!!!


Във Видинска епархия най-сетне нещо се случи, най-сетне някой се зае да каже истината и да я изнесе такава, каквато е. Това се оказа един от най-достойните – архимандрит Антим – протосингел на епархията. Именно той беше забъркан в това, че нарушавал Устава на БПЦ, но нека не забравяме, че Уставът едва ли забранява да се говори истината и да се защитава правата православна кауза, каквото всъщност прави архимандрит Антим.

„Аз не съм подстрекател, това е защитна реакция на епископ Поликарп. Членовете на видинския епархийски съвет – колективен орган на управление на епархията излязоха с декларация пред видинския митрополит, да не бъде допускано епископ Поликарп да председателства съвета, с каквато генерална заповед беше снабден той, защото има много мотиви, които не позволяват морално и не допускат той да осъществява такива функции“, заяви протосингелът на Видинска епархия, архимандрит Антим.  По думите му, има и други действия, които са в категорията на самоуправствени действия. Той спомена за изпращане на кореспонденция с разпоредителен характер от името на викарния епископ, като представляващ митрополията, без да има решение на епархийски съвет и без разпореждане на митрополита за това.

„По същия начин епископ Поликарп е подвел дядо Дометиан, да му бъде разписано пълномощие за управление на горските имоти в епархията. Има много други неща, които са в противоречие с Устава на БПЦ и заради това епархийският съвет намери начин да сезира митрополита и след като беше разяснено и мотивирано това искане и становище на членовете на съвета, митрополит Дометиан отмени заповедта си и пълномощното и прие декларацията, която има доста тежко съдържание за личността на епископ Поликарп“, посочи архимандрит Антим.

Решено беше на 18 ноември да се разгледа в редовно заседание проблемът. Тогава трябва да се вземе решение, какъв ще е статутът на епископ Поликарп и какъв ще е обхватът на неговите правомощия и неговата дейност като викарен епископ. Това е описано и в Устава на БПЦ.
„Има много документи за това, че епископът е осъждан за задължения, запори има. Той е направил всичко възможно да подведе митрополита, за да придобие за себе си сан и длъжност. Той е подписал нотариално заверени клетвени декларации пред Бога и човеците“, каза още архимандрит Антим.

Стана ясно, че евентуално понижаване на епископ Поликарп зависи само от епархийския съвет и митрополита и крайното решение е на Светия Синод, защото той го е назначил, по искане на митрополита.

„Нещата са много сериозни, а защитната реакция на епископ Поликарп е в това, да обвинява мен, че съм подстрекател. В Монтана имаше извънредно заседание на епархийския съвет. Присъства свещенството на епархията, което изрази подкрепата си към епархийския съвет и към митрополита“, допълни протосингелът на Видинска епархия.

От своя страна, епископ Поликарп заяви, че за всичко трябва да се обръщаме към митрополит Дометиан. Попитахме го лично за достоверността на обвиненията към неговата персона, но отговорът беше: „Аз съм на подчинение на видинския митрополит Дометиан, това е благословението от него, така че ако имате въпроси ги насочете към него, той да Ви отговори“. Попитахме епископ Поликар, дали е вярна информацията, че няма диплома за завършено висше богословско образование и отговорът му беше: „Това, което мога да кажа в момента е, че каквото има, нека да отговори видинският митрополит Дометиан“.

Странно е, как видинският митрополит ще отговори, дали друг човек, в случая епископ Поликарп, има диплома, или няма. Ако има, просто трябва да я покаже, това е повече от лесно. Стана ясно, че на срещата, която предстои на 18 ноември, Синодът е изискал от епископа да предостави нотариално заверено копие на документ, удостоверяващ, че се е дипломирал с висше богословско образование. Остава ни да почакаме до тогава и да се убедим, дали имаме нова „Калинка“, този път на доста високо ниво в Православната ни църква.

Странно е, как един епископ отклонява въпроси, които касаят него. Странно е, защото не е достойно, а когато са го хиротонисвали, навярно е имало доволно количество припадалки и припадалчовци, които френетично са кряскали “Достойн!!!“!!! Ако е достоен, защо не извади дипломата си, защо не се защити като мъж, вместо да обвинява протосингела на Видинска епархия, архимандрит Антим, който не е подстрекател, а е поредният, който събира смелост, за да каже истината и да защити Православието от лъже-епископи и измамници!

Църквата ни има нужда от честни хора, чисти и честни. Ако епископ Поликарп е такъв, нека го докаже, да извади дипломата си, да я покаже, да каже на кого дължи пари, дължи ли, колко и защо, осъждан ли е, защото ако е осъждан, как тогава е станал свещеник...?! Това е позиция на честен човек, на достоен епископ и мъж, другото е измъкване, лавиране, манкиране, което не може да бъде поведение на свещеник, епископ и проповедник.

Ваше Преосвещенство, май короната се оказа доста тежка, особено, когато е царска, като Вашата...! Ами не е лесно, защото да си епископ, не е просто дефиле по кармазъ фустан, иска се и още нещо...!

Няма коментари: