четвъртък, 20 ноември 2014 г.

И ЦЪРКВАТА НИ СЕ СДОБИ С ИНДИАНА ДЖОУНС


Снимка: wallpaperbg.com


„Възрожденски ръкопис с поучения е бил открит случайно в Троянския манастир. На книгата пише Дамаскин и се разчита годината 1745, съобщи навръх 45-ия си рожден ден игуменът епископ Сионий”, пише в. "Телеграф".
Сборникът е бил намерен при разчистване в една от стаите в старото западно крило на манастира, което от години не се използва.

Книгата ще бъде предоставена за обработка на проф. Аксиния Джурова.”
"Откритата книга  Дамаскин е наистина най-ценният ми подарък за рождения ден, защото тя е дар за братството, носеща мъдростта на вярата, съхранена във вековете, каза дядо Сионий”, пише още в. „Телеграф”.

Всъщност се хващаме за последните думи, за рожденият ден на дядо ни Сионий Велички. Интересно е, как така, това „изоставено” крило на манастира е било толкова изоставено, че чак там не е влизано от 1745 г…!? Както се казва, хайде Холан! Запознати с историята на Троянския манастир си спомнят, че само преди около три години е бил сменен покривът на същото това западно крило. Тогава е влизано и „разчиствано” във всички стаи. Е, как така тогава не беше забелязана въпросната книга…!?

Освен това не е вярно, че западното крило не се ползва от много години, защото до 80-те години там е имало монаси, а след това, почти до сега, тези стаи са се ползвали за спане, като хотелска част. Тук са преспивали по-бедни хора, които са плащали за това по 10 лв., а после – по 8 лв. Тези стаи са се ползвали и се ползват. Някои от тях не са имали покрив и са били наричани „хотел Звездоброй”. И изведнъж, изнедааааа, намират за пореден път нещо „уникално”, при това именно на рождения ден на игумена.

Всъщност, епископ Сионий не за първи път намира нещо „уникално”. Преди около година той отново „откри” икона на Св. Богородица Троеручица, в Лопушанския манастир. Монаси и свещеници са на мнение, че това е измама. Заявява се, че иконата е била намерена в ниша в църквата. Там обаче има три ниши – синтрон, или горно място, проскомидия и дяконик, или съсъдохранилище. Тези ниши се ползват почти ежедневно. Е, нима тази икона не е била видяна до тогава…!?

Така Лопушанският манастир се превърна в манастира на сънуваните икони. Има един „манастир” Св. Пантелеймон, на така наречената сестра Христина край Смолян, който също е манастир на сънищата, където въпросната тълкува сънища. А Троянският манастир явно се превръща в манастира на „уникалните”  и „новооткрити” дамаскини…!

Трябва все пак да кажем, че някак ни е странно, как така именно на рождения си ден епископът „намира” тази книга…!? Някак е странно да „откриваме” непрекъснато „уникални” икони и писания.

Разбираме желанието да се прави реклама, все пак PR-ът е новата журналистика у нас, а това е власт, това са пари, това е влияние…., но някак трябва да има граница.

Епископи дори заявиха, че намерената икона в Лопушанския манастир е „фалшификат”. Е, как тогава да вярваме, че сега, за пореден път имаме „уникално” откритие!?

Епископ Сионий явно е на път да се сдобие с ново прозвище – църковният Индиана Джоунс! Сега очакваме следващото му откритие, дали пък няма да се окаже, че е намерил я някой свещник от 1245 г., или пък нокът от прилеп от 487-ма година, защо пък не – ново Евангелие на неизвестен до сега евангелист, пък знае ли човек, може да излезе и някоя златна маска на ... "Стрес IV-ти"...да речем..!

Въпросното ново „откритие” е „дар за братството” на манастира…! Ама такова братство, то няма такова, то беше разгонено, сега там има един архимандрит игуменът и още няколко случайно преминаващи. И накрая, когато стана игумен на този манастир, през май 2014 г., епископ Сионий изчисти цялото западно крило, буквално го изрина, при това на няколко пъти. Последната бригада беше ръководена лично от него…и тогава въпросният дамаскин не беше открит….! 

Боже опази, щом и в църквата се навъдиха пишман „археолози”!

Няма коментари: