понеделник, 17 ноември 2014 г.

ЗА ПОХИТИТЕЛЯ НА ИЗЧЕЗНАЛИЯ КЕТАП


Снимка: Росен Ракаджиев

„До мен не е стигало нищо, никой не ми се е обаждал, никой не ми е пращал нищо, което не е проблем по принцип. Който твърди, че нямам диплома, значи не е информиран правилно”, каза белоградчишкият епископ Поликарп, в отговор на въпрос, дали са му искали дипломата от Синода.

Въпросът е, след като толкова много се изговори за кетапа на Негово преосвещенство, защо пък не взе до сега, че да си го покаже. Като го има, защо не го показва…!?!?!? Вярно, малко е пренебрежително, може би е и леко унизително, ама като има спор, то той може да се реши само по един начин - показваш дипломата си и край…спорът свършва…!

В крайна сметка, моята диплома за висше образование стои в шкафа срещу мен. Ако някой се усъмни в съществуването й, мога да я сканирам точно за няколко минути, да не говорим, че имам вече няколко сканирани копия и да я покажа на онзи/онази/онези, които се съмняват. Ако наистина има диплома за завършено висше богословско образование, защо епископът мълчи вече толкова време, какво  чака, кого чака, или се надява да не се стигне до показването на диплома, или пък такава въобще няма…!?

Попитахме протосингела на Видинска епархия архимандрит Антим, дали на заседанието на епархийския съвет във Видин има шансове да бъде сменен викарният епископ и той ни каза, че това няма да стане, защото никой не е искал това. Стана ясно, че ще се урегулират правата и задълженията на епископа, както и на други длъжности в митрополията. Стана ясно още, че ще бъдат разпределени  задълженията, така че да няма смесване на отговорностите и да не си пречат някои лица, за да няма вмешателства.

Това обаче освен, че представлява отговор на нашите въпроси, поражда същите обратни въпроси. До сега така ли е било, имало ли е вмешателство и смесване на отговорности, защото, ако сега ще се решава това разпределение, то това рефлективно означава, че до сега този принцип не е бил спазван...!?

Архимандрит Антим заяви, че е приел покайното писмо на епископ Поликарп, защото е почувствал, че подхожда искрено. „Силно се надявам това разкаяние да е искрено и доброволно”, каза още той.

По повод дипломата на епископа, протосингелът заяви, че епархийският съвет не може да разглежда подобни въпроси, той може само да сезира. На въпрос, дали Синодът вече е сезиран за проблема с дипломата на белоградчишкия епископ, стана ясно, че предстои да се вземе такова решение именно на заседанието на епархийския съвет на Видинска епархия.

Какво ще се реши, ще стане ясно много скоро. Въпросът е, ако такава диплома има, защо до сега не беше представена, та това е толкова елементарно действие.., но въпросът е и в това, до колко покайното писмо на викарния епископ е искрено и колко може да му се вярва, защото ако той наистина няма диплома, това означава, че той е излъгал не само митрополита си, но и Светия Синод на БПЦ-БП. А ако един епископ е излъгал веднъж, при това толкова на едро, какво му пречи да излъже и в едно покайно писмо, колкото и то да е ефектно като емоционален фойерверк, за да спечели време, за да завоюва още една пирова победа, за да отдалечи евентуална присъда…!? Има логика, нали, но каква е истината, предстои да видим.

Ако епархийският съвет на Видин сезира Синода и той изиска дипломата на епископа, то той трябва да я покаже, но ако съветът не сезира Синода, тогава нещата ще намирисват на подкуп, ако пък Синодът не изиска дипломата, става още по-съмнително, но нима няма прецеденти…, напротив, дори те сякаш вече са повече…!


 Е, ще почакаме до утре…! 

Няма коментари: