понеделник, 24 ноември 2014 г.

Църквата - отново в темата за досиетата


Снимка: БГНЕС-архив

Църквата отново присъства в темата за досиетата, този път само със снимки, за сега...! Наскоро беше представен нов интерактивен проект - Регистър на сътрудниците на „Държавна сигурност“ и разузнавателните служби на БНА. Там, още в заглавната страница виждаме ликовете на настоящия патриарх Неофит и на бившия Средно и Западноевропейски митрополит Симеон. Сайтът, който представя въпросния регистър - http://www.agentibg.com предстои да публикува нови 150 досиета. Постепенно ще се публикуват вероятно и досиетата на митрополитите и отговорните фактори в родната ни православна Църква.

Напоследък зачестиха обвиненията, че ваденето на досиетата разделя хората. Поради тази причина, авторът на сайта  http://www.agentibg.com Христо Христов заяви, че повечето сътрудници на ДС са заявявали, че са работили за националната сигурност, но са се отчитали лично на партийния и държавен лидер Тодор Живков, което означава, че са работили за партията, а не за държавата, защото не са се отчитали пред правителството, или пред Народното събрание.

Припомняме, че Комисията по досиетата обяви имената на 11 митрополити, които са работили за бившата Държавна сигурност.

Сред обявените не присъства патриарх Максим, който както е известно е избран начело на Българската православна църква след решение на Политбюро на ЦК на БКП.

От членовете на Светия Синод не са обявени само имената на Ловчанския митрополит Гавриил, Доростолския митрополит Амвросий и Пловдивския митрополит Николай.

Комисията по досиетата установи принадлежност към бившите служби и на двамата ръководители на мюсюлманското вероизповедание у нас, които в продължение на години водиха съдебни битки един срещу и си разменяха обвинения – Мустафа Алиш Хаджи и Недим Генджев.

Комисията установи принадлежност към службите на още петима души от Висшия мюсюлмански съвет – Искрен Добруджалиев, Насуф Насуф, Осман Исмаилов, Ридван Кадьов, Шефкет Хаджи.


При проверката в католическата църква у нас е установена принадлежност само на един човек – Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия от 31 юли 1988 година.

Няма коментари: