неделя, 6 април 2014 г.

БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ В СВЕТА ПО МИНЕРАЛНИ И ИЗВОРНИ ВОДНИ РЕСУРСИ

·        Един ден в село Железница

·        Планинската вода прави прането чисто и меко, въпреки че говорим за груби материи – килими, одеяла, китеници, губери.





Снимки на автора.

Култовата „пералня“ на открито в софийското с. Железница, където столичани въртят килими и одеяла, съществува от около 50 г. Тепавицата е собственост на Столичната община, но от много години я стопанисва леля Мария.

Сушата посвила клиентелата й, понеже дебитът на селската река силно намалял. Водата от нея пада от високо в широка метална тръба, която в края се стеснява конусовидно, за да се увеличи скоростта и налягането на струята. Тя пък пълни специално дървено корито, дълбоко 4 м. В него като в центрофуга се въртят мръсните килими и черги. Заради безводието обаче работи само едното, а другото е празно и покрито с капак.

Използването на перилни препарати на тепавицата е абсолютно забранено. Средно мръсен килим обикновено се върти около 30 мин. в кристално бистрата планинска вода. След това леля Мария го вади чисто нов с дървена кука. В тази операция почти винаги й помага и клиентът, защото килимът тежи доста. После той бива отнасян на дървена скара, пригодена за целта, от клиентите, които го просват на голям дървен простор, по специален метод на леяля Мария, където съхне с часове. През това време хората обикновено хапват и пийват на полянките наоколо.

Активният сезон на тепавицата е пет месеца - от май до септември. През останалите месеци обектът е замразен, защото слънцето е слабо. Обичайно през седмицата няма много клиенти. Напливът е голям най-вече през уикенда, тъй като тогава практичните софиянци съчетават полезното с приятното.
Планинската вода прави прането чисто и меко, въпреки че говорим за груби материи – килими, одеяла, китеници, губери. Досега рекламации в тепавицата не са постъпвали.

Баби от Железница клюкарстват под сурдинка, че виждали тук да идва да си пере килимите и небезизвестната Цветелина Бориславова, която имала вила в Бистрица. Много по-пъстри и пълноценни са впечатленията, когато човек сам ги придобие.

Все по-малко останаха такива места, чисти и природосъобразни начини за почистване на постелки. България сякаш се промени и хората взеха да стават все по-съвестни и да мислят за замърсяването на околната среда.

До преди няколко години хората имаха възможност да си перат килимите малко по-надолу по реката, недалеч от така наречената „турска баня”. Там бяха направени дървени сушилки и хората перяха килимите с с…минерална вода, която си тече свободно. Имаше дори бетонна площадка, на която се переше. Днес обаче дървените сушилки са демонтирани и хората вече не перат тук. 

Препаратите при прането са вредни за природата и те са се оттичали направо в реката. За да се избегне това замърсяване, именно заради това и е било забранено прането на това място. Водата тук е една от защитените от ЮНЕСКО природни дадености. Тази вода е особена и с това, че изворите са близо един до друг, а в същото време, всеки един от тях има различни лечебни свойства. Местните хора твърдят че тук се лекува псориазис, очни болести и нерви.


Водата е мека и сярна. Когато се ползва за консумация, трябва да остави поне половин час, след като се отнесе в дома, отворена, за да излязат парите. След това се охлажда и наистина е една от най-вкусните води.

По-нагоре по хълма пък е изграден специален плаж. Той е нудистки. Хората тук събират слънчевата енергия и лечебните свойства на водата. Някои дори посещават това място и през зимата. Водата е образувала естествени корита, които са пълни с ценната течност.

Малко останаха такива места в България, където човек може да се чувства напълно свободен, почти съединен с природата около себе си. Малко са местата, където е толкова чисто. Малко останаха и местата, където наистина може да се получи лек от природата, без да се заплаща за него.

При изворите в подножието, където до скоро се перяха килими, е изградена баня. Местните твърдят, че е от турско време. Днес едното помещение е ремонтирано и се ползва басейнът, който е малък, но е добре подържан. Хората все още идват тук, защото се чувстват свободни. Някои знаят за това място от много години и твърдят, че то е помогнало на много хора.

България е една от най-богатите на водни ресурси държави в света. Тук изобилието и разнообразието на различни типове води е толкова голямо, че не случайно ни наричат „спа-столицата” на Европа!

Няма коментари: