понеделник, 21 април 2014 г.

С договор, но…без работа!


Снимка: www.newrecruitment.eu

Посредническите фирми твърде лесно получават разрешение за дейността си и това поражда усещането за бърза, лесна и необезпокоявана „плячка”. Това са изводите, които се налагат, след скандала, който стана в Русе с хора, които са подписали договори за работа в чужбина, но така и не са заминали, а договорите са изтекли. 

Какво се оказва? Хората подписват договори, плащат си за услугата да им се намери работа от посредническата фирма в Европа, но после се оказва, че същата тази фирма няма отговорност към хората, въпреки че им е прибрала парите, а те не са заминали никъде.

Всъщност, разрешителните за посредническа дейност на частни фирми се предоставя от Агенцията по заетостта към социалното министерство. За целта, държавен служител от някое от бюрата по труда, в зависимост от адреса на съответната фирма, извършва така наречената „посредническа проверка”. 

При нея се задават набор от абсолютно случайни, произволни  въпроси, които касаят оборудването на фирмата. След това данните се предоставят в съответното бюро по труда, а от там информацията отива към Дирекция „Регионална служба по заетостта”, Изпълнителна агенция по заетостта и социалното министерство, където информацията се обобщава и обикновено без проблеми се издава разрешително за посредническа дейност.

С една дума, който не е поискал такова разрешително, само той не е получил. Това поражда възможност едва ли не всеки да се занимава с такава отговорна дейност, въпреки, че може и да няма не само професионалната подготовка за това, но може и да не е подходящ като човек за подобна работа.

„Когато работиш с работодатели и клиенти-работници, възможно е да се случи така, че да имаш сключен договор с работодател, но в някакъв етап от времето да не успеят да заминат хората. Така няма и да се изпълнят ангажиментите, поети от работодателя, когато е давал дадена заявка за настаняване на работници и за вземане на даден брой работници. 

Когато един посредник сключва договор с кандидатите, той не поема специфичен ангажимент, че въпросното лице ще бъде настанено на 100%. Крайното решение се взема от работодателя. Той може и да не хареса кандидата, но дори и да го хареса, в някакъв етап, когато дори му  предложен договор, може да се случи проблем да не се започне работа”. Това заявиха за novinite.bg от „Агенция Анонс 2011” ЕООД.

На въпроса, до каква степен държавата помага и до каква степен пречи, от същата агенция коментираха, че „държавата с нищо не помага. По-скоро затруднява работата и пречи за осъществяването на дейността, защото ако става дума за изпращане на хора в чужбина, държавата няма никакъв интерес това да става. Те се осигуряват в чужбина, а така тя губи данъкоплатци. В България е по-лесно. Тук няма много пазар за такива фирми като нас.”

„В България няма как да се случи такъв проблем. Имаме връзка с работодателите и това е невъзможно – да се подпише договор и да не започне работа човек. Работи се само с трудови договори. Процедурата по издаване за справки е много утежнена. Те може да се изпращат по електронна поща, вместо, както е сега – на хартиен носител. Това отнема време и е излишно”, споделиха за novinite.bg от „Агенция шанс” ЕООД.

Изводите, които се налагат от само себе си са, че държавата трябва да намали бюрократичната тежест за фирмите-посредници и да повиши качеството на дейността, при издаването на разрешително за такава дейност. Това трябва да се случи, и за да се подобрят услугите, и за да се намали риск, както и за да станем по-конвертируеми на пазара труда в Европа. 

Само при адекватни, навременни и прецизирани мерки, можем да се надяваме да преодолеем проблема, така, че да не се случват повече такива скандални ситуации като тази в Русе, където хора с подписани договори не могат да заминат на работа в чужбина. 

За novinite.bg

Няма коментари: