вторник, 1 април 2014 г.

За „сламените” свободни работни места


Снимка: e-burgas.com

Безработицата в България е една от най-високите в Европа.  В същото време, схемите за нейното изкуствено намаляване са настина виртуозни! Начините за изкуствено увеличаване на свободните работни места обаче, са нещо, в което едва ли имаме равни не само в Европа…!

Бюрата по труда са принуждавани да дават определен брой „заявени” свободни работни места всеки месец. Регионалните служби по заетостта отчитат тази откровено фалшива информация към Изпълнителната агенция по заетостта и тя от своя страна отчита дейност пред Министерството на труда и социалната политика. От там същата тази информация тръгва към Европа и така заблуждаваме и ЕВРОСТАТ.

Кипи невероятно мащабен, напълно безсмислен и откровено престъпен труд, ползата от който е на практика нулева…!

Какво представлява схемата? При месечните си доклади, които изготвят експертите от бюрата по труда, те записват задължителни квоти от „заявени”  свободни работни места. Там е работата, че такива не са били предложени въобще. Преди години служителите са обикаляли по магазини и фирми, за да търсят реални такива свободни работни места, но днес те нито имат време, нито пък има от къде да „набавят” такива. Заради това се ползва стара практика. Вземат се БУЛСТАТ-и на фирми, които реално са заявили свободни работни места пред даденото бюро по труда преди седем, или дори десет години.

Преписва се БУЛСТАТ-ът и се изготвя фалшива заявка за няколко „заявени” свободни работни места. Тази справка се подава като официален документ. И ръководствата на бюрата по труда, и ръководствата на Регионалните служби по заетостта са наясно, че тази практика е порочна и по никакъв начин не облекчава състоянието на безработните, но така се отчита дейност за пред официалната статистика. Тя от своя страна подава информация към медиите и те мултиплицират една откровено невярна информация, която след като се повтори сто пъти, става абсолютна истина.

Това е начинът за „подобряване на социално икономическата среда” в България. Предлагането на кухи, „сламени” „заявки” за свободни работни места се практикува от години. Много служители на практика извършват престъпление като изготвят официални документи с невярно съдържание, според Наказателния кодекс на страната. Тоест, извършва се криминално престъпление на ниво държавна администрация, но никой не се наема да извърши разследване.

Проблемът може да се разреши, като се изискат по официален ред, докладите от експертите да бъдат подложени на експертиза. Те не съдържат класифицирана информация. 

След като се проверят БУЛСТАТ-ите на фирмите, ще се види, че „заявки” за свободни работни места са били дадени от същите фирми, в някои случаи, дори преди повече от десет години…! А има случаи, в които и самите фирми вече ги няма, фалирали са, или са с прекратена дейност!


Ето по този начин българските политици, управляващи социалните дейности в държавата, „борят” безработицата и създават „реални” нови свободни работни места, които няма как да бъдат заети от безработни, просто защото нито има места, нито има шанс…! 

За novinite.bg

Няма коментари: