неделя, 6 април 2014 г.

Кой носи отговорност за бежанците?!


Бежанците, които получават статут в България, който им позволява да пътуват към Западна Европа, имат права, но те са ограничени. Оказва се, че ако един бежанец замине за Германия, например, той има 14-дневен срок, в който да представи пред властите там копие от договор за наем и трудов договор.

Така държавата изисква в този срок, бежанецът да има квартира и работа. Ако това не стане, той бива натоварен на първия обратен самолет за България и това е за сметка на нашата държава. Ако ние искаме да върнем бежанци, на кого да ги върнем, след като Турция, от където основно идват, не е членка на ЕС и не е длъжна да спазва разпоредби от ЕС!?

България играе ролята на санитарен кордон, спасява Европа от бежанците от Сирия. Ние приемаме и обгрижваме бежанци, а Европа продължава да се стабилизира от кризата без каквито и да било ангажименти за тях…!

Къде е справедливостта, къде е споделената отговорност, къде е солидарността в този случай..?! Веднъж вече сме спасявали Европа от арабско нашествие, по времето на хан Тервел, в началото на VIII в. Сега е вторият път!

Тогава Европа ни „благодари” като ни оставя на османците, столетия по-късно, каква ли изненада ни чака и сега…!?

За novinite.bg

Няма коментари: