сряда, 2 август 2017 г.

БЪЛГАРСКИЯТ „V-RAY“ ПРЕСЪЗДАВА И ВОЕННИ ВИРТУАЛНИ РЕАЛНОСТИ



Българинът, който получи „Оскар“ за технологични постижения и в областта на киното, Владимир Койлазов, е разработил софтуерът V-Ray. Той дава възможност за визуализиране на различни типове и видове реалности, между които най-често – военни сражения, битки, бойни полета, схватки на различни нива и в различни пространства. 

Софтуерната програма V-Ray, разработена у нас, е определена като усъвършенстваща 3D-визуализациите в киното. Пред нашата медия бащата на Владимир сподели, че името на софтуера идва от „лъчите на Владимир“. Технологията помага на творци и дизайнери да създават фотореалистични изображения, неразличими от реалността, както и анимации и виртуална реалност, които много естетически издържано пресъздават и битки и военни сражения в различни филми.

Доказателство за успеха на технологията V-Ray е приложението й в над 150 игрални филма от 2002 г. насам, включително "Господарка на злото" (Maleficent), "Аватар" (Avatar), "300: Възходът на една империя" (300:Rise of an Empire) и много други.

Наградата за "Научни и инженерни технологии“ е демонстрация на утвърдени постижения в сферата на киното. Академията присъжда наградата на новатори, чиито изобретения допринасят за качеството на кино-продукциите.

Припомняме, че през февруари в Лос Анджелис, за цялостен принос в категорията "Научни и инженерни технологии" за "оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray“, беше отличен и нашият сънародник Владимир Койлазов. Той получи най-престижната награда в киноиндустрията, връчвана от американската академия за филмови изкуства и науки.

Българската компания е световен лидер в областта на технологиите за компютърна графика и има офиси в САЩ, Япония и Южна Корея.

За в. "БА"

Няма коментари: