понеделник, 14 август 2017 г.

КОНТРААДМИРАЛ МИТКО ПЕТЕВ: ГОРДЕЕМ СЕ С ОЦЕНКИТЕ ОТ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ



Контраадмирал М. Петев: Снимка ВМС
Контраадмирал Митко Петев е командир на Военноморските сили на Република България. Той е роден на 30 март 1965 г. в гр. Шумен. В периода 1989-1992 г. е командир на група „Зенитно-ракетна батарея” на фрегата. След това е: 1992-1995 г. – старши помощник-командир на фрегата, 1995-1998 г. – командир на фрегата. През 1998 г. се обучава в Щабен колеж на ВМС на САЩ в Нюпорт. Продължава образованието си: 1999 г. – Щабен колеж на Съвместните въоръжени сили на САЩ в Норфолк и в периода 1999-2000 г. вече е старши помощник-началник по оперативно-тактическата подготовка в Щаба на военноморска база – Варна. 

В периода 2000-2002 г. е щабен офицер по планиране на ученията в Стратегическото командване на НАТО в Атлантика, в гр. Норфолк, САЩ, 2002-2003 г. – старши помощник-началник по оперативната подготовка на Оперативния отдел в Щаба на Военноморските сили, 2003-2006 г. – заместник–началник на Оперативния отдел в Щаба на Военноморските сили, 2006-2007 г. – командир на дивизион патрулни кораби. В периода 2007-2008 г. се обучава в Команден колеж на ВМС на САЩ в Нюпорт. 

В периода 2008-2009 г. е заместник-командир на военноморска база – Варна по подготовката, 2009-2010 г. – Началник на отдел „Подготовка и използване на силите” в Главния щаб на Военноморските сили, 2010-2011 г. – помощник на началника на Военноморските сили по подготовката, 2011-2011 г. – началник на Щаба на Военноморските сили, 2011-2012 г. – командир на Военноморска база Бургас, 2012-2014 г. – Командир на Военноморска база – ВМС. В периода 2014-2015 г. е Началник на Военна академия „Г.С. Раковски” и от 2015 г. е  командир на Военноморските сили.

-         Г-н контраадмирал, тази година беше наситена с много учения, в които активно участие взе и военноморския ни флот. Вие успешно доказахте боеготовността на военните ни моряци. Успяхте ли вече да си направите, макар и междинни анализи, до какви изводи стигнахте, как отчетохте това наистина „горещо“ и от към активности на армията, лято?

-         Анализи се правят след всяко събитие, разбира се по средата на годишния период е едно добро време да си направим равносметката. За сега очевидно тя е положителна, но не само по оценките, които ние си даваме, а също така и по резултатите, които са видими на практика и от ученията. Достатъчно говори самият факт, че коментарите, които получаваме от участието на наши сили в международните учения и оценките, които ни дават нашите партньори, дават повод да се гордеем с постигнатото от нас до сега и през годината, а и въобще. 

-         Като стана въпрос за оценки, до къде стигна процеса по усвояване от българските ВМС на стандартите на НАТО за морските операции?

-         Очевидно е че стандартите за провеждането на морска операция на НАТО са усвоени от Българските военноморски сили. Те могат равностойно да участват в съвместни операции и мисии. Има обаче и нещо още по-важно, нашите ВМС могат да командват такива операции, защото показахме, че Щабът на Военноморските сили може да планира такава операция, а също – да анализира и да ръководи цялостната дейност. 

-         Това какво по-конкретно означава за Вас?

-         Това разбира се може само да ни радва, защото представлява е една от гаранциите, че българският морски суверенитет ще бъде надеждно защитен.

-         Каква е обратната връзка, която получавате, на по-ниско ниво, от самите моряци от партньорските държави, те как оцениха и как намират нивото на представянето ни в ученията от това лято?

-         Получихме тази обратна връзка и точно това исках да подчертая. Отзивите към нашата дейност са изключително положителни. На първо място се изтъкват високите стандарти, които се подържат от нашите военни моряци. На второ място беше изключително важно, че ученията, които планирахме имат висока степен на полезност, тоест – много близо до реалността са провеждани. Това ги прави изключително привлекателни за нашите съюзници. 

-         Какви са отзивите конкретно за учението  „Бриз 2017“?

-         По време на учението „Бриз 2017“ имахме над 1700 участници от седем държави, 20 кораба и шест летателни апарата, както и една подводница. 21 неправителствени, правителствени и невоенни организации участваха в това учение. С една дума, отзивите са, че реално и на практика успяхме да съберем цялата пъстра амалгама на силите, които биха били привлечени за провеждане на морска операция по сигурност. 

-         Какво предстои пред военния ни флот от тук нататък до края на годината?

-         Пред флота продължава фактически да стои основната задача – активна бойна подготовка на море. След сертифицирането на фрегатата „Дръзки“, предстои и участие в операцията на НАТО за борба с тероризма в Средиземно море.
-         Какво представлява тази мисия?
-         В продължение на четиридесет дена фрегатата ни ще бъде в състава на постоянната група кораби на НАТО. Тя ще участва също и самостоятелно, с други наши кораби и кораби на съюзници, в същите действия. 

-         Ще имаме ли и други участия в операции и мисии на НАТО?

-         Да, предстои наш базов миночистач да влезе в състава на втората постоянна група противоминни кораби и заедно с минен ловец ще участват в противоминното учение на Турските военноморски сили в Егейско море. Предстои също така и сериозно учение на Специалните сили, предстоят и тактически учения в рамките на бреговите поделения, които са планирани и освен това предстои още едно голямо компютърно-подпомагано учение, което е насочено в посока за натрениране на щабовете на флотилията бойно-спомагателни кораби, както и тактическите групи при изпълнение на задачи на море. 

-         Предстои модернизация на техниката, каква техника очаквате Вие, от какво имате нужда, какви нови кораби бихте искали да придобиете?

-         Не само, че очакваме нова техника, но и активно работим по този въпрос. Използвам случая да благодаря на офицерите от Щаба на Военноморските сили за положения дългогодишен труд, който скоро ще има възможност да бъде увенчан наистина с плодове. Приоритетният инвестиционен проект за придобиване на многофункционален патрулен кораб е към своя финал. Предстои получаването на конкретни предложения от избраните фирми, които с решение на Министерски съвет бяха допуснати до провеждането на търг. Това са седем фирми. Така че, съвсем нормално е и междуведомствената комисия да завърши своята работа към края на октомври месец и през ноември се надяваме да има възможност да се говори вече за конкретен договор и да се пристъпи към построяването на тези кораби. 

За в-к "БА"

Няма коментари: