вторник, 15 август 2017 г.

ВОЕННОМОРСКИ КЛУБ ВАРНА ЩЕ БЪДЕ ОБНОВЕН



Всички клубове в териториален отдел „Варна“ са сгради с историческа стойност

Ние участваме във всички чествания, които са свързани с историята на Въоръжените сили на Република България чрез различни мероприятия. Други години сме били домакини в нашите зали. Те в момента са пред ремонт. Фасадата отвън се обнови, сега чакаме вторият етап – вътре. Всички клубове, които са в териториален отдел „Варна“ са сгради с историческа стойност и повечето са над стогодишни. Ремонти реално не са се правили откакто са били създадени сградите. През последните 25 години те са били оставени буквално на разрухата и мародерството. Това споделя Живко Костадинов – временно изпълняващ длъжността началник на Сектор „Военни клубове“, териториален отдел „Варна“, който реално е началникът на военноморски клуб /ВМК/ Варна. Всички военни клубове имат невероятни зали, които могат да се отдават под наем. Това са зали, в които преди 1944 г. са били организирани офицерските балове, когато армията ни е била наистина елит на нацията. Тези зали са изградени със забележителна акустика. И в момента в тях се провеждат концерти, литературни четения и различни представления, но през последните няколко години тяхната дейност затихва заради ремонтите, казва още Костадинов.
Основно първо трябва да се подменят покривите във всички военни клубове в сектора. От там именно навлиза вода и това руши вътрешността. Вече има един отчупен корниз, който е гипсов, таваните са напукани. В Шумен вече се руши и външната фасада. В Русе положението е малко по-добро.
Костадинов отговаря за военните клубове в Русе, Велико Търново, Шумен и Варна, а също и в Търговище. Във Велико Търново залата все още не е ремонтирана след пожар. А това реално е най-голямата зала за културни мероприятия в града, тя е по-голяма дори и от общинските зали.
Във Варна залите предимно в новата част се отдават под наем за различни мероприятия. Но дори вече и киносалонът има нужда от основен ремонт.

Ремонтите са планирани специално за военноморския клуб. Вече са подготвени и плановете за обществените поръчки. След този процес се очаква ремонтите да започнат догодина.
ВМК играе основна роля в културния живот на града. Участват активно с всички състави в съвместни инициативи с общината. Живко Костадинов открива изоставени портрети на царе и генерали, които са продукт на войнишко творчество и които трябва да се реставрират и да се показват на гостите на клуба. Открити са и стари грамофонни плочи, които имат историческа стойност.  

Фото Красимир ТОДОРОВ

Художествените състави

В ВМК Варна има два фолклорни състава за народни танци. Има едно естрадно студио, което обучава деца в естрадна музика. Има също и състав по модерни и стандартни танци. Клубовете изнасят представления пред хотел „Флагман“ на курорта „Константин и Елена“. Представленията се правят за гостите. Продължава развитието и най-вече поддържането на така наречената „художествена самодейност“.
Има една вокална група към местната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Има мъжка и дамска вокални групи. Има също и театрална формация.
Това са самодейци, които ползват базата на ВМК и клубът им организира само участията в армията, като това се планира с ръководителите на групите и се подготвя програма. В седмицата има поне две-три представления напълно на доброволен принцип. От ВМК им осигуряват транспорта.
Ръководителите на фолклорните състави неотдавна са направили предложение, което предстои да бъде обсъдено с ръководството. Целта е да се направи в неактивния сезон лагер за деца в Тетевен и Рибарица. Там те ще могат да тренират народните танци, но и ще изнасят безплатни концерти за почиващите и да гостуват на други военни клубове в другата териториална дирекция към София. След това се планира да има и участия на софийски формации във Варна.
Това преди години се е правело редовно и организирано. Имало е и състезания – преглед на самодейността. За съжаление обаче все по-малко хора се ангажират с такива дейности.

За в-к "БА"

Няма коментари: